Меркеловој две недеље да нађе европско решење за мигранте

Лидер ЦСУ и министар полиције Хорст Зехофер изјавио да је спреман да враћа мигранте са границе уколико разговори Ангеле Меркел са другим државама ЕУ не донесу резултате крајем овог месеца. Меркелова изјавила да је битно узети у обзир захтеве држава чланица Уније по питању политике о азилима, а не само постављати захтеве.

Хришћанско-социјална унија Хорста Зехофера, сестринска партија ЦДУ Ангеле Меркел, пристала је да канцеларки да рок од две недеље да потражи решење за мигранте са својим европским партнерима, наводи Блумберг.

Ангела Меркел је саопштила да ће разговарати са државама чланицама Европске уније о проблемима са миграцијом и да ће својој Хришћанско-демократској унији поднети извештај 1. јула.

Немачка канцеларка је нагласила да не жели да Немачка једнострано одвраћа мигранте са својих граница, као што то жели министар унутрашњих послова Хорст Зехофер, преноси АП.

Меркелова је изјавила да је битно узети у обзир захтеве држава чланица Европске уније по питању политике о азилима, а не само постављати захтеве.

"Мораће да буде такав случај, а о томе ћу наравно разговарати са партнерима, да не можемо само да захтевамо нешто, већ морамо да разговарамо и о томе шта је другима битно", рекла је Меркелова.

Нагласила је да и Хришћанско-демократска унија (ЦДУ) и Хришћанско-социјална унија Баварске (ЦСУ) имају за циљ да боље организују миграције и значајно смање број миграната који улазе у Немачку.

Канцеларка је рекла да јој је договор ЦДУ и ЦСУ о пооштрењу имиграционе контроле дао оно што јој треба како би тражила билатералне споразуме са другим чланицама ЕУ.

Меркелова је на конференцији истакла да би неоправдано одвраћање миграната са њихових граница могло да изазове домино ефекат, али је пристала на захтев ЦСУ да се не примају мигранти којима је раније забрањен улазак.

"Маслинова гранчица" Ангели Меркел

Зехофер је данас рекао члановима своје странке да жели да канцеларки Меркел да рок до краја јуна за проналажење европског решења за мигрантско питање и пограничну контролу, што је она прихватила, јављају агенције.

Ројтерс преноси да је ЦСУ данас понудила Меркеловој "маслинову гранчицу", предложивши да се план о враћању миграната са немачке границе примени - постепено.

Зехофер је изјавио да је спреман да враћа мигранте са границе, уколико разговори канцеларке Ангеле Меркел са другим државама Европске уније, крајем овог месеца, не донесу резултате.

Након што је ЦСУ једногласно подржала његов нови имиграциони план, Зехофер је на конференцији за штампу пожелео канцеларки пуно среће.

"Али ми се држимо наших позиција да, уколико непосредно одбијање на граници није могуће, ја бих одмах наредио полицији да људи који имају забрану уласка или забрану боравка, одмах буду одбијени на граници", додао је Зехофер.

То укључује и мигранте који су се или регистровали или поднели молбу за азил у другој земљи ЕУ, додао је он.

Премијер Баварске Маркус Зедер рекао је претходно да ће ЦСУ на данашњем састанку донети одлуку о томе да ли ће инсистирати на политици враћања неких избеглица са немачке границе, али да ће на федералном министру Зехоферу бити да одлучи да ли ће и како применити политику која би могла да доведе до раскида вишедеценијског савеза ЦСУ са ЦДУ Ангеле Меркел.

"Данас шаљемо сигнал о решености", рекао је раније Зедер новинарима, по доласку на састанак председништва странке у Минхену.

Блумберг оцењује да је потез ЦСУ подрио ауторитет Меркелове и да ће још више ојачати чвршће ставове земаља као што су Мађарска, Италија и Аустрија.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво