Политико: Качињски болестан, кренула трка за његов положај

Спекулације о могућој "смени гарде" у владајућој партији Пољске већ су присутне у владиним круговима, након што је и званично потврђено да је, де факто лидер земље, Јарослав Качињски био у болници због компликација "опасних по живот", а не због обичне повреде колена.

Јарослав Качињски, моћни шеф партије Право и Правда (ПиС), није виђен у јавности још од априла. Најпре је објављено да има "остеоартритис" десног колена.

"Стање здравља Јарослава Качињског је било такво да би изостанак пријема у болницу представљао претњу по његов живот и зато је хитно примљен", изјавио је министар здравља Лукаш Шумовски за пољски радио.

Портпаролка странке Беата Мазурек је то потврдила, али није желела да изнесе више детаља, преноси портал Политико.

Качински, који је данас напунио 69 година, пуштен је 8. јуна из болнице, где је провео више од месец дана. Он се, међутим, у суботу није појавио на церемонији у Шчећину, где је откривен споменик његовом брату Леху, који је 2010. године, као шеф пољске државе, погинуо у авионској несрећи.

Информација о стању здравља Качињског држана је у тајности, али је његово одсуство из јавности, ипак покренуло спекуалције о потенцијалном наследнику.

Министар унутрашњих послова Јоахим Брудзињски је оштро реаговао, рекавши да, "сви они који сањају да замене Качињског, морају да се наоружају врло дугим стрпљењем".

"Председник (Качињски) потпуно контролише оно што се догађа у странци и не планира да оде у политичку пензију", додао је Kaчињски.

Гласине о могућем наследнику 

Та изјава је, међутим, у Варшави само потпалила гласове о томе ко би могао бити наследник, примећује Политико.

И сам Брудзињски, који је део ужег круга лојалних следбеника Качињског сматра се потенцијалним кандидатом за место лидера.

Пре него што је постао министар полиције, у јануарској реконструкцији владе, он је био извршни секретар странке, што му је дало велика овлашћења и омогућавало контролу над партијском структуром.

Брудзињски, међутим, није само високи званичник који је добро позициониран да преузме власт. У последњим анкетама показало се да га сматрају другим најбољим избором за лидера ПиС, иза премијера Матеуша Моравјецког, а испред бивше премијерке Беате Шидло.

Моравјецки, који у среду пуни 50 година, изронио је прошле године као штићеник Качињског. У децембру је заменио Беату Шидло на месту председника владе, и кренуо са "офанзивом шарма" у Брисел, Давос, као и у друге западне престонице да би поправио имиџ Пољске, укаљан реформом правосуђа којом се, према мишљењу Европске комисије, крши владавима права.

Моравјецки би могао бити привлачан кандидат у круговима ПиС јер се представља као политичар крајње деснице. Он између осталог каже да је његов сан - "поновна христијанизација Европе".

Политико помиње још једног могућег кандидата који би могао да наследи Качињског. То је министар правде Збигњев Зјобро (47), који је био "мозак" правосудне реформе. Он је лидер мале странке "Солидарна Пољска" која је на изборе изашла на листи ПиС.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи