Немци шпијунирали Аустрију до 2016. године

Немачка обавештајна служба БНД шпијунирала је Аустрију највероватније до 2016. године, а не 2006. како се првобитно веровало, када је афера доспела у јавност.

Након што је поново у жижи интересовања аустријске јавности, због објављивања списка са 2.000 телефонских и факс прикључака које је БНД прислушкивао у Аустрији, уследиле су тензије на релацији Беча и Берлина.

Аустријска влада била је 2013. године, када је откривено да је БНД шпијунирао у тој земљи, суочена са овом афером и тада је министарка унутрашњих послова Јохана Микл Лајтнер поднела кривичну пријаву против непознатих лица, али истрага није донела никакве резултате, већ је обустављена.

Након што је сада објављен списак 2.000 шпијунираних међународних организација, амбасада, медија, као и аустријских компанија, али и министарстава, аустријски канцелар Себастијан Курц је од своје немачке колегинице Ангеле Меркел затражио пуно расветљавање афере.

Председник Аустрије Александер ван дер Белен и Себастијан Курц истичу да не могу да прихвате шпијунирање од стране пријатељске земље.

"Међу пријатељима се то не ради", нагласио је Ван дер Белен.

И министар унутрашњих послова Херберт Кикл водио је разговоре, с тим у вези, са надлежном немачком министарком за посебне задатке Хелге Браун.

Кикл је од ње тражио да одговори на питање када је шпијунирање прекинуто и шта се догодило са прикупљеним подацима.

Наиме, аустријска влада полази од тога да је шпијунирање трајало чак до 2016. године, а не до 2006. као што се првобитно претпостављало.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара