Расте притисак на Ангелу Меркел да пооштри избегличку политику

На немачку канцеларку Ангелу Меркел расте притисак десног крила њеног конзервативног блока да пооштри избегличку политику Немачке и дозволи да се поједини мигранти врате са границе.

У међувремену, посланици из њене конзервативне Хришћанско-демократске уније (ЦДУ) и њихови баварски савезници одржали су данас веома неуобичајне одвојене састанке како би разговарали о поделама око миграционе политике, јавља Ројтерс позивајући се на изворе из партије.

Портпарол ЦДУ рекао је да руководство те партије подржава предлог Меркелове да се тражиоци азила које је Немачка већ одбила врате на границу.

АП наводи да немачка канцеларка инсистира на европском решењу питања миграција, уместо решења које одговара само једној земљи.

Министар унутрашњих послова Хорст Зехофер, иначе лидер Хиршћанско-социјалне уније Баварске (ЦСУ), сестринске партије Ангеле Меркел, жели да избеглице које су већ регистроване у другим европским земљама буду враћене, преноси АП.

Меркелове се синоћ састала са Зехофером како би се договорили око избегличке политике.

Зехофер се залаже за то да се одређеним избеглицама уопште не дозволи улазак у Немачку, док немачка канцеларка није за то решење, него за "отворенију границу" и "европско решење", објашњава Дојче веле.

Билд је данас јавио да се трочасовни кризни састанак завршио мало пре поноћи без решења, а да је Зехофер инсистирао да ће, уколико Ангела Меркел прихвати његово решење за Немачку, то ојачати њену позицију у преговарању на европском нивоу.

број коментара 1 пошаљи коментар
(четвртак, 14. јун 2018, 19:33)
anonymous [нерегистровани]

Merkel nece izdrzati celi mandat...

Politika oko emigranata je urusio njen kredibilitet i na iglene usi je uspela da se provuce, posebno posle dugih pregovora u Bundestagu gde zamalo nije doslo do novih izbora. Posto je uspela da se resi Helmuta Kola kao i mnogih potencijalnih protivnika u njenoj partiji CDU, sve su izgledi da ce se ona povuci sa mesta kancelara do kraja ove godine ili mozda cak naredne, pre izbora za novi Evropski parlament.