Амбасада УАЕ: Циљ операције у Јемену помоћ народу

Арапска коалиција данас је отпочела војну и хуманитарну операцију великих размера у Западном Јемену, а циљ операције је осигурати несметано снабдевање јеменског народа хуманитарном помоћи ослобађањем луке града Ходеида у Црвеном мору од Хути побуњеника.

Амбасада Уједињених Арапских Емирата у Београду издала је саопштење поводом најновијих дешавања на Блиском истоку, у вези са војном интервенцијом Арапске коалиције коју предводи Саудијска Арабија и Уједињени Арапски Емирати.

"Арапска коалиција препознаје да текуће операције у и око града Ходеида представљају значајан хуманитарни изазов, те блиско сарађује са главним агенцијама за пружање помоћи у Јемену кроз механизам хуманитарне координације Уједињених нација како би се помогло решавање потреба цивилног становништва", изјавио је за Танјуг амбасадор Уједињених Арапских Емирата у Србији, Мубарак Саид ел Дахери.

Под надлежношћу легитимне Владе Јемена, Арапска коалиција састављена од војних елемената УАЕ, Саудијске Арабије и других народа, предвођена је Јеменском националном армијом и локалним борцима отпора, од којих су многи са подручја Ходеиде.

"Ослобађање Ходеиде и убрзавање завршетка конфликта ће такође помоћи поновно усредсређивање пажње на борбу против (AQAP) Ал Каиде и ИСИС-а који представљају озбиљан ризик за стабилност Јемена и других држава које су на мети ових екстремистичких група", рекао је амбасадор Ел Дахери.

Уједињени Арапски Емирати и Арапска коалиција настављају своју снажну подршку специјалном изасланику Мартину Грифитсу у складу са резолуцијом Савета безбедности Уједињених нација, наводи се у саопштењу Амбасаде УАЕ.

"Циљ ублажавање патњи"

Операција у околини Ходеиде, како се наводи, има за циљ ублажавање патње локалних цивила као и стварање услова за постизање договора путем преговора тако што ће смањити снабдевање илегалним оружјем које је и подстакло побуну.

Највећа забринутост Арапске коалиције, појашњава се, јесте решавање погоршане хуманитарне кризе у Јемену. Као последица корупције и лошег управљања под контролом Хути побуњеника, Ходеида и друге луке у Црвеном мору радиле су далеко испод својих капацитета, озбиљно ограничавајући проток помоћи.

Уједињени Арапски Емирати и Арапска коалиција, како се истиче, успешно су побољшали рад и снабдевање хуманитарном помоћи у претходно ослобођеним лукама Аден, Маукала и Моха.

Након што лука Ходеида буде осигурана, Уједињени Арапски Емирати и Арапска коалиција већ су направили детаљан план њене обнове како би се одмах повећао проток хуманитарне помоћи ка подручјима под контролом Хути побуњеника као и оним подручјима под легитимном Владом Јемена, стоји у саопштењу.

У складу са резолуцијама Савета безбедности УН 2216 и 2286, Арапска коалиција позива Хути побуњенике да поштују своје обавезе по међународном хуманитарном праву, да осигурају безбедност цивила, укључујући и оне који примају помоћ, да осигурају поштовање и заштиту целокупном медицинском и хуманитарном особљу, као и да омогуће брзу, безбедну и неометану испоруку хуманитарне помоћи цивилном становништву, наводи се у саопштењу.

"Операције део ширег контекста"

Операције Арапске коалиције, указује се, део су "ширег контекста за сузбијање иранске регионалне агресије обезбеђивањем града Ходеида, јеменске обале Црвеног мора и Баб ел Мадеба, како би заштитили трговачке и путничке бродове од иранских пројектилских напада и минирања од стране Хути побуњеника".

Ово је, наводи се, растућа опасност која прети слободној пловидби, трговини и протоку хуманитарне помоћи кроз регион. Преко 60 трговачких и путничких бродова креће се овим потезом сваког дана, а трећина светске трговине нафтом пролази кроз ову зону Црвеног мора на свом путу према или из Суецког канала.

Како се истиче, осигуравање овог подручја такође ће блокирати илегалне испоруке иранског оружја Хутима које заправо овим продужују и продубљују конфликт.

Скорашњи извештаји су, напомиње се, повезали Иран са испорукама беспилотних летелица, лаког наоружања, дрон-чамаца и осталог наоружања, као и са другим облицима пружања помоћи која директно крши резолуције 2216 и 2231 Савета безбедности Уједињених нација.

"Арапска коалиција апелује на друге народе и све заинтересоване стране да подрже овај процес политичке транзиције као и да помогну у обезбеђивању најважнијих потреба становника Јемена", закључује се у саопштењу Амбасаде УАЕ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво