Јелисејска палата: Премијер Италије није тражио извињење

Иако Париз наводи да италијански премијер није тражио извињење због критика Емануела Макрона због одбијања Рима да прими брод за мигрантима, извињење је затражио потпредседник италијанске владе Матео Салвини.

Јелисејска палата саопштила је да италијански премијер није тражио од Француске извињење због критика у вези са односом Италије према мигрантима.

"За сада, нисмо примили никакав захтев од италијанског премијера за извињење, нити за могуће отказивање његове посете", рекао је званичник Председништва Француске, преноси Ројтерс.

Француску је, међутим, раније данас позвао да се извини италијански министар унутрашњих послова Матео Салвини, који је уз то и потпредседник владе и лидер антиимигрантски настројене Лиге.

Истовремено, италијански министар финансија отказао је планирани састанак у Паризу са француским колегом, након што су између две земље избиле тензије због одлуке Италије о одбијању да прими спасилачки брод са мигрантима, преноси данас АП.

Кабинет министра финансија Италије, Ђованија Трије, потврдио је да је данашњи састанак са француским колегим Бруном ле Мером отказан, а исто то је потврдио и Ле Меров кабинет, али ниједна ни друга страна није навела разлог отказивања.

Претходно је италијанско Министарство спољних послова упозорило да су односи између две земље угрожени јавним критикама Француске да је одлука Италије да одбије брод "Акваријус" са више од 600 миграната у Средоземном мору "цинична и неодговорна", како је то формулисао француски председник Емануел Макрон.

Италија је, у међувремену, позвала француског амбасадора да изрази протест и затражи званично извињење, наводи америчка агенција.

Француски председник Емануел Макрон осудио је јуче одлуку Италије да не прими брод наводећи да је Италија, према међународном праву, требало да прихвати мигранте.

Рим је на те оптужбе одговорио називајући Француску "лицемерном".

У међувремену, Шпанија је саопштила да ће прихватити брод са 629 миграната који се нашао у центру међународног спора пошто су претходно одбиле да га приме Италија и Малта.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво