Европски парламент смањује број посланика после Брегзита

Чланови Европског парламента усвојили су на пленарној седници у Стразбуру нацрт одлуке лидера Европске уније о смањењу броја европских посланика са 751 на 705 након иступања Британије из Уније.

Нова расподела посланичких места важиће за период од 2019. до 2024. године, преносе француски медији.

Наиме, према новој расподели, 27 од 73 посланичких места, колико тренутно припада Британији, биће прерасподељено међу државама чланицама како би се узеле у обзир недавне промене у броју становника, док ће остатак бити у резерви, за случај да ЕУ добије нове чланице.

Двадесетседам посланичких места биће прерасподељено међу 14 земаља ЕУ које "нису довољно заступљене" у ЕП, наводи Фигаро.

Тако ће Француска располагати са 79 уместо садашња 74 посланичка места, а Шпанија са 59 док тренутно има 54 посланика у ЕП.

Такође, Италија ће добити три посланичка места више, односно укупно ће имати 76 европских посланика, а додатна три места добиће и Холандија па ће имати 29, док ће Ирска добити два и на крају имати 13 места.

Пољска, Румунија, Шведска, Аустрија, Данска, Словачка, Финска, Хрватска и Естонија ће послати по једног посланика више у ЕП, док ће земља са највећим број европских посланика – 96 остати Немачка.

У случају да ЕУ у будућности добије нове чланице, број посланичких места у ЕП могао би да поново порасте, али никада изнад 750 – како налаже европски уговор.

После данашњег гласања у ЕП, шефови европских држава и влада треба да дају коначно зелено светло за план о смањењу броја посланика на самиту 28. и 29. јуна, чиме ће се одредити број посланика за период од 2019. до 2024. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи