Навијачи чекају први звиждук, светски лидери Путинове поруке са Мундијала

У последњим сатима до отварања Светског фудбалског првенства, сви су на свом терену. Играчи у завршним припремама, домаћини у организационим и безбедносним изазовима, а цео свет у ишчекивању шта ће се видети и чути у Русији. Ко ће доћи и шта ће Путин поручити. Мундијал, од одлуке где ће бити одржан прате претње о бојкоту светских лидера, а помињало се да ће Русију прескочити и неки играчи. Русија, али не фудбалска биће тема и Европског парламента на дан отварања Мундијала. Расправљаће о санкцијама.

"Отворили смо и нашу државу и наша срца целом свету. Добродошли на ФИФА Светско првенство. Добродошли у Русију", поручио је председник Русије Владимир Путин. 

Ово светско првенство, ипак, није отворило свачије срце, поготово светских лидера. ХРВ их позива да не дођу на отварање због ангажовања Русије у Сирији.

"Аутократски лидери често траже да буду домаћини спортских догађаја како би представили позитивну слику остатку света", каже Кенет Рот из организације "Хјуман рајтс воч".

Из те организације праве разлику између отварања и такмичења-прво је политички скуп, друго спортски.

"Ко данас памти да уз Брежњева 80. на стадиону Лужњик није било никога осим политичара из источног блока. Сви памте Нађу Команечи, Овена и остале протагонисте који су на теренима показали шта су Олимпијске игре, колико је заправо ту политика сувишна али неизбежна", рекао је Владимир Станковић, новинар.

Тада је бојкотован и такмичарски део - учествовало је 80 земаља. Четири године касније совјетски блок је одговорио у Лос Анђелесу. Одлуку Немачке да бојкотује игре 80. тадашњи канцелар је нешто касније назвао глупом.

Иако је британска економија повезана са руским капиталом, политичким разлозима су се водили Енглези када су пре неколико месеци најавили могућност бојкота. Бојкота неће бити, али су чланови краљевске породице одустали од доласка у Русију.

Бошко Јакшић, спољнополитички коментатор Политике каже да је последњи повод била афера Скрипаљ, када је Велика Британија повела иницијативу за бојкот, која није прошла, али је прошла на други начин.

"У знак солидарности са Британијом је шест земаља, Аустралија, Исланд, Јапан, Пољска, Данаска, Шведска. Рекле су да неће послати званичнике, занимљиво је да све те репрезентације учествују у Светском првенству. И то је тријумф фудбала.", сматра Јакшић.

Ипак, да су отварања прилика за неспортске активности показала је сестра севернокорејског лидера. Дошла је на Зимске олимпијске игре у Јужној Кореји и у дипломатску офанзиву.

"Ако будем рекао да нема спорта без политике ниша ново нисам рекао", каже Јакшић.

"Ако буде добра организација, запад ће то елегентно прећутиати или свести на признање на најмању меру, у сврху унутрашњих политичких потреба, али мислим да ће односи остати исти", рекао је Станковић.

Ипак, пре почетка првенства, Русија је забележила прву победу против Запада. Фудбалери руске Думе победили су колеге из немачког Бундестага.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво