Јилдирим: Одлука Аустрије претња међуверском дијалогу

Одлука Аустрије да затвори џамије и протера имаме, који се финансирају из иностранства, претња је међуверском дијалогу и требало би променити ту одлуку, изјавио је турски премијер Бинали Јилдирим.

Обраћајући се на конференцији за новинаре са бугарским премијером Бојком Борисовим, Јилдирим је рекао да је "велика грешка и веома несрећно" да је одлука Аустрија уследила мало пре него што је та земља преузела председавање Европском унијом.

Портпарол аустријске владе одбио је да коментарише наводе Јилдирима, пренео је Ројтерс. 

Аустријска влада објавила је у петак да је донела одлуку о протеривању више имама, да је 60 имама под истрагом, због кршења закона о исламу који предвиђа забрану финансирања из иностранства.

Такође је донета одлука о затварању седам џамија, од којих је једна затворена због сумње да шири пропаганду "сивих вукова", а осталих шест због ширења салафизма.

Донета је и одлука о расформрању удружења "Арапска верска заједница", која је управљала са шест спорних салафистичких џамија.

Иначе, аустријска влада је тврдила да је одлуку донела уз сагласност исламске верске заједнице.
Одлуку владе поздрављиле су све политичке партије у земљи, али уз критику што је донета баш у време рамазана, као и на почетку гласања у дијаспори за изборе у Турској.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво