Трамп: Ким ми рекао да ће уништити велики ракетни полигон

Председник САД Доналд Трамп изјавио је, по окончању историјског самита у Сингапуру, да му је севернокорејски вођа Ким Џонг Ун рекао да Северна Кореја уништава велики полигон за тестирање ракетних мотора. Трамп је поручио да ће САД окончати "ратне игре", чиме ће Америка уштедети "огромну количину новца".

"Северна Кореја већ уништава велики полигон за тестирање ракетних мотора", рекао је Трамп, пренео је Си-Ен-Ен.

Америчка телевизијска мрежа наводи да ова Кимова обавеза није наведена у заједничкој декларацији двојице лидера, али је Трамп у обраћању новинарима дао објашњење за то.

"То смо се договорили након што је споразум потписан", рекао је Трамп на конференцији за новинаре.

Трамп је рекао да је Ким, потписаним споразума, поново потврдио "своју непоколебљиву посвећеност денуклеаризацији Корејског полуострва" и истакао да севернокорејски лидер "жели да то учини".

Амерички председник је поручио по окончању историјског самита у Сингапуру, да ће САД окончати "ратне игре".

Си-Ен-Ен наводи да се то вероватно односи на заједничке војне вежбе са Јужном Корејом које Северна Кореја већ дуго оцењује провокативним.

Наводи се да је Трамп такође рекао да се нада да ће моћи да повуче америчке снаге из Јужне Кореје када за то дође време.

"Желим да повучем наше војнике одатле. Желим да доведем наше војнике кући. Али, то сада није део једначине. Ја се надам да ће бити када за то дође време", поручио је Трамп.

Према његовим речима, пристао да оконча "ратне игре" зато што их сматра "веома провокативним" и додао да ће тиме САД уштедети "огромну количину новца".

"Ускоро крај Корејског рата, Ото није умро узалуд"

Трамп је рекао да се нада да ће Корејски рат, који је 1953. прекинут успостављањем примирја, бити коначно завршен.

"Пре скоро 70 година, замислите то, пре 70 година, изузетно крвав сукоб беснео је на Корејском полуострву...Али, сада сви можемо да се надамо да ће се ускоро завршити. И хоће...Као што је историја већ много пута доказала, супротстављене стране могу, заиста, да постану пријатељи", поручио је Трамп, преноси Си-Ен-Ен.

Оценио је да се данашњи самит не би догодио да није било смртног случаја Ота Вормбира, америчког студента заточеног у Северној Кореји који је преминуо након повратка у САД.

"Била је то ужасна ствар, било је брутално, много људи је почело да се усредсређује на то шта се дешава", рекао је Трамп.

Додао да је то укључивало и оне "у Северној Кореји".

"Ото је био неко ко није умро узалуд", нагласио је Трамп.

Си-Ен-Ен преноси да је Трамп истакао и да се "ничега није одрекао" у корист Кима током самита, бранећи се од критика да САД не добијају ништа овим састанком.

"Ничега се нисам одрекао. Нисам спавао 25 сати, али мислио сам да тако треба", рекао је Трамп и додао да је самит био "добар за САД колико и за Северну Кореју".

Амерички председник је такође поручио да САД неће морати да покривају трошкове денуклеаризације Северне Кореје, сугеришући да ће Јужна Кореја и Јапан бити у стању да обезбеде финансијску помоћ Пјонгјангу.

Трамп је рекао да ће санкције Северној Кореји бити укинуте када нуклеарно оружје "не буде више било фактор".

Председник САД је новинарима рекао и да ће сам посетити Пјонгјанг када буде било "одговарајуће време" и да је позвао у Белу кућу Кима, који је позив прихватио.

Према Трамповим речима, и то би требало да се деси "у одговарајуће време, само мало касније".

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи