Трамп јужнокорејском председнику: Верујем да ће бити напретка са Кимом

Амерички председник Доналд Трамп разговарао је телефоном са јужнокорејским колегом Мун Џае Ином о самиту са севернокорејским лидером Ким Џонг Уном и изразио оптимизам да је могуће да на самиту дође до значајнијег напретка на дипломатском плану.

Дан пре састанка са Кимом, Трамп је Муна информисао о детаљима преговора пре самита између Вашингтона и Пјонгјанга, саопштено је из резиденције јужнокорејског председника, такозване Плаве куће.

Бела кућа није детаљније објаснила шта је Муну речено током 40-минутног разговора.

Мун је раније рекао да се нада да ће самит бити "историјска прекретница" за мир, али је нагласио да ће то бити тек први корак у сложеном и дуготрајном процесу.

Трамп борави у Сингапуру, где ће се сутра састати са севернокорејским лидером Ким Џонг Уном на самиту чији је циљ да се Ким убеди да Северна Кореја одустане од нуклеарног наоружања.

Бела кућа: Преговори са Пјонгјангом бржи него што је очекивано

У међувремену, Бела кућа је саопштила да се разговори са Северном Корејом "крећу брже него што је очекивано", додајући да председник Доналд Трамп планира да Сингапур напусти у уторак увече.

"Разговори између САД и Северне Кореје трају и крећу се брже него што је очекивано", наводи се у саопштењу Беле куће, преноси Јонхап.

Агенција додаје да постоји могућност да ће се састанак продужити на неколико дана, зависно од њиховог тока.

Бела кућа је саопштила да ће се Трамп и лидер Северне Кореје Ким Џонг Ун након самита обратити медијима, а напустиће Сингапур око 20 сати увече по локалном времену, преноси АП.

Трамп је раније планирао да Сингапур напусти у среду ујутру.

Ким и Трамп ће започети свој састанак сутра ујутру у 09.00 сати, како је и раније најављено, након чега ће одржати проширени билатерални састанак, а потом и радни ручак, преноси Јонхап.

Проширеном састанку присуствоваће, са америчке стране, државни секретар САД Мајк Помпео, шеф Кабинета Џон Кели и саветник за националну безбедност Џон Болтон.

На радном ручку биће и секретарка за штампу Беле куће Сара Сендерс, амерички амбасадор на Филипинима Сунг Ким који је водио доста преговора уочи самита, као и директор за Азију Савета безбедности Беле куће Мет Потингер.

Састанак Кима и Трампа биће одржан у хотелу Капола на острву Сентоса.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи