Политико: У европској политици у моди млади лидери

У европској политици 2018. године су у моди млади мушкарци који се залажу против система, међутим, иако су многи очекивали да светска економска криза поремети поредак у Европи, реакцијa на њу је стигла нешто касније, пише "Политико".

До промене није дошло на улицама, већ преко гласачких кутија, почевши од избора тада 40-годишњег Алексиса Ципраса у Грчкој 2015. године.

Скорији талас млађих лидера почео је 2017. године са ирским Леом Варадкаром (39) и француским Емануелом Макроном (40) и наставио се све до Аустрије и Себастијана Курца (31) и шпанског Педра Санчеса, а такође и Луиђија ди Мајоa (31) и Матеa Салвиниja (45) са којима је просечна старост европских лидера први пут испод 50 година, пише Политико.

Да је Марјан Шарец, 40-годишњи словеначки левичар, освојио највишу позицију своје земље на националним изборима 3. јуна, просек би додатно опао, пише Политико.

Италијански премијер Ђузепе Конте има 53 године, деценију је млађи од свог претходника Паола Ђентилонија.

Већина ових млађих лидера је настројена антисистемски, било да више нагињу ка левичарима или десничарима, и њих Политико назива "Новом Европом".

Јасно је да се покрети и странке које желе промене у Европи углавном више ослањају на млађе људе.

Ипак, има изузетака у овом тренду, као што је један од вођа ових антисистемски настројених политичара и лидер Алтернативе за Немачку (АфД) Александер Гауланд који има 77 година.

Иако није европски вођа, јасно је да је и Доналд Трамп који пуни 72 године 14. јуна, део тренда јачања антисистемског покрета.

Занимљиво је да је најмлађи светски лидер у овом тренутку Матео Ћаћи (28), један од двојице капетана регента маленог Сан Марина, наводи Политико.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво