Уочи самита у Сингапуру: Шта Трамп нуди и може ли Ким то да прихвати?

Сва светска пажња усмерена је на Сингапур и сутрашњи историјски састанак севернокорејског лидера Ким Џонг Уна и америчког председника Доналда Трампа. Трамп ће у тој, како је сам назвао "мисији мира", покушати да се са Кимом договори о окончању нуклеарног програма Северне Кореје. Како тврди, "већ у првом минуту" састанка са Кимом знаће да ли је он озбиљан. Севернокорејски државни медији су објавили да ће двојица лидера разговарати о "сталном и трајном мировном механизму" и денуклеаризацији Корејског полуострва.

Уредник Спољнополитичке редакције РТС-а Бојан Бркић истиче да се самити тог типа не организују а да већ нешто није уговорено.

Овај сусрет је историјски јер је ово први пут од Корејског рата да се срећу лидери САД и Северне Кореје, рекао је Бркић гостујући у Дневнику РТС-а.

"Дипломатије су биле упослене претходних месеци, Ким Џонг Ун је путовао у Пекинг, изасланици председника САД су ишли у Северну Кореју, а корејски изасланици у САД", указао је Бркић.

Разне могућности за постизање договора су на столу, а циљ САД је заустављање нуклеарног програма Пјонгјанга.

"Постоји више опција, од тога да Северна Коеја измести у Кину нуклеарне бојеве главе и да пристане на инспекцију, затим да забрави све и такође омогући инспекцијски увид. То је много да се тражи, али и Пјонгјанг очекује заузврат укидање санкција, економски препород, план за обнову и развој Северне Кореје уз гаранције да Ким остаје на власти, тј. да реформе неће угрозити његову власт", објашњава Бркић.

Председник САД је рекао да је понуда "узми или остави". "Трамп неће прихватити ништа мање од потпуног прекидања нуклеарног програма Северне Кореје, који угрожава Сједињене Државе и савезнике", истакао је Бркић.

Подсећа да је Северна Кореје већ дигла у ваздух неке инсталације за тестирање оружја.

"Мислим да ће бити речи о детаљима и о томе како саопштити шта су се договорили", закључио је Бркић.

Разговори америчких и севернокорејских званичника

Амерички и севернокорејски званичници разговарали су у Сингапуру у покушају да умање разлике уочи историјског самита лидера две земље.

Иако постоје разлике око тога шта би требало да подразумева денуклеаризација, званичници обе стране покушали су да постигну напредак када је у питању дневни рад сутрашњег самита.

У првом коментару о агенди, севернокорејска државна новинска агенција КЦНА наводи да ће две стране разменити "широке и дубоке погледе" о поновном успостављању односа. КЦНА самит најављује као део "промењене ере".

Како додаје, разговори ће се усредсредити на питање изградње трајног и издржљивог механизма за одржање мира на Корејском полуострву, питање остваривања денуклеаризације Корејског полуострва и другим питањима од обостраног интереса.

Уочи самита, Северна Кореја одбила је било какво једнострано нуклеарно разоружање, а коментари КЦНА о денуклеаризацији полуострва историјски су значили да Пјонгјанг жели да САД уклони свој "нуклеарни кишобран", који штити Јужну Кореју и Јапан.

Амерички ржавни секретар Мајк Помпео је у једном интервјуу рекао да је Вашингтон спреман на уступке Пјонгјангу.

"Председник Трамп је спреман да Северној Кореји да гаранције топлих политичких односа које они желе у замену за денуклеаризацију Корејског полуострва. О детаљима времена, рокова и модалитета тек треба да се договоримо, али председник је вољан да учини нешто велико, нешто смело. Мислим да је и председник Ким Џонг Ун такође спреман за тако нешто", рекао је Помпео.

Неимановани амерички званичник је рекао да ће Трамп и Ким имати састанак у четири ока, који ће трајати до два сата. Касније, како је навео, састанак на којем ће присуствовати званичници могао би да траје још сат времена.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара