Путин: Не прецењивати несугласице у Г-7, нису ништа необично

Руски председник Владимир Путин изјавио је да несугласице унутар Г-7 не би требало прецењивати, јер "то није ништа необично", истакавши да би на таква разилажења требало гледати "мирно и без ироније".

"Такве ствари се дешавају. Ако узмемо за пример Евроазијску економску заједницу (ЕАЕУ), и ми имамо расправе и не може се баш рећи да свако све потпише одмах", рекао је Владимир Путин новинарима на крају посете Кини, где је у граду Ћингдао учествовао на самиту Шангајске организације за сарадњу, преноси Тас.

Путин је рекао и да нема подробне информације о неслагањима унутар Г-7, која су изронила на површину на јуче завршеном самиту те групе.

"То је свакако интересантно, јер се тиче највећих светских економија. Можемо видети да ту постоје неки интерни проблеми", закључио је руски председник.

Путин је раније данас изјавио да излазак из Г-7 није био избор Русије и да би волео да земље чланице те групе види у Москви.

Тиме је Путин одговорио на питање новинара у вези са предлогом америчког председника Доналда Трампа о поновном пријему Русије у Г-7, пренео је Ројтерс.

Немачка канцеларка Ангела Меркел рекла је на маргинама јуче завршеног самита Г-7 да су се представници земаља ЕУ сложили да још нису испуњени услови да се Русија врати у ту групу, из које је 2014. године избачена након припајања Крима.

Путин је истакао да заједничка куповна моћ СЦО, на челу са Русијом и Кином, надмашује Г-7.

Руски председник је, у изјави новинарима, данас рекао и да би му било драго да се састане са Трампом када Вашингтон буде спреман за одржавање самита, преноси АП.

Рекао је и да дели Трампову забринутост због обновљене трке у наоружању, указавши да је за решавање тог питања потребна темељна дискусија.

Према Путиновим речима, неке земље – укључујућу Аустрију – понудиле су да буду домаћини његовог самита са Трампом.

Руски председник је у говору на самиту критиковао повлачење САД из нуклеарног споразума са Ираном, истакавши да амерички потез може да "дестабилизује ситуацију у региону".

Навео је и да су антитерористички напори приоритет ове регионалне групе на челу са Москвом и Пекингом. Владимир Путин је синоћ рекао да нови споразум који је тај блок усвојио подразумева планове за заједничке антитерористичке напоре у наредне три године.

Тај блок, иначе, обухвата Кину, Русију, четири бивше совјетске централноазијске земље, Индију и Пакистан.

Путин је навео да нови споразум о антитероризму предвиђа заједничке војне вежбе, размену информација и спровођење координисане антитерористичке акције.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи