"Бивши лидери САД криви за ужасне споразуме, повратак Русије у Г-7 био би користан"

Амерички председник Доналд Трамп рекао је да су његови односи са светским лидерима за "десетку" и одбацио је став да су САД све више изоловане на светској сцени под његовим вођством.

Трамп је критиковао новинаре Си-Ен-Ена због питања које су поставили на прес-конференцији на самиту Г-7, те одговорио да је његов однос с лидерима нација попут Канаде за "десетку", пренела је агенција АП.

Трамп је бранио свој "агресивни" однос према медијима како у Америци тако и у иностранству.

Амерички председник рекао је да је велики део америчких медија "веома непоштен", мада, истакао је, има "неких људи" у медијском пољу који су уз "САД и америчке грађане, поносне грађане".

Трамп је рекао и да не криви друге земље за склапање ужасних трговинских споразума са САД, већ криви бивше америчке лидере.

"Али ако се то не промени, ми нећемо више трговати с њима", упозорио је Трамп.

Како је истакао, враћање Русије у клуб индустријализованих нација било би добро за све земље.

Према Трампу, повратак Русије у Групу 7 био би "корисан".

"Желимо мир у свету, а не да играмо игре", поручио је.

Група индустријализованих земаља избацила је Русију 2014. године због припајања Крима и подршке проруским борцима у Украјини.

"Одмазда због намета на алуминијум и челик била би велика грешка" 

Трамп је додао да није разговарао са руским председником Владимиром Путином у међувремену, а оштро је упозорио све земље да се не усуде да изврше одмазду због америчких тарифа на увоз алуминијума и челика.

"Ако крену с одмаздом, погрешиће", упозорио је Трамп.

Трамп је рекао да је разговарао са светским лидерима о његовој трговинској политици и позвао на елиминисање тарифа, трговинских баријера или субвенција.

"То је начин како би требало да буде", рекао је Трамп.

Рекао је да су САД "веома близу" споразума о северноамеричком трговинском споразуму.

Навео је да је имао низ успешних састанака на којима је разговарано о потреби успостављања "фер и реципрочне трговине" као и о начинима решавања претњи које долазе из Ирана.

Иначе, како је рекао, са самита Г-7 одлази раније због сусрета који 12. јуна у Сингапуру има са севернокорејским лидером Ким Џонг Уном, а самит је оценио као "мисију мира".

Премијер Канаде Џастин Тридо у међувремену је рекао да су све земље чланице Г-7 потписале заједничко саопштење без обзира на тензије са САД око тарифа на челик и алуминијум.

У заједничком саопштењу на крају дводевног самита земље чланице су се сагласиле да је неопходна "слободна, фер трговина од користи свима" као и наставак борбе против прoтекционизма. 

Раније данас, француски председник Емануел Макрон истакао је да заједничко саопштење чланица Г-7 представља само први корак и покушај да се "ствари стабилизују".

"Овај договор је добра вест и представља заједничку жељу да се ствари стабилузју. Ипак, не мислим да је заједничким саопштењем све постигнуто. Очигледно је да ћемо у наредним недељама и месецима морати да наставимо да радимо", рекао је Макрон.

Неименовани извори из француског председништва наводи да се САД нису слагале са гледиштима осталих земаља, поготово по питању екологије, преноси Ројтерс.

Извор је рекао да су земље Г-7 радиле на релаксацији ситуације у области трговине након што су САД увеле тарифе на алуминијум и челик.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво