Ројтерс: Мигранти хрле у Италију због папира, чувају се хрватске полиције

Број миграната који покушавају да до западне Европе стигну преко Албаније порастао је ове године при чему кријумчари отварају нову балканску руту, а мигранти кажу да следе савете већ искусних пријатеља и иду у Италију јер тамо добијају идентификационе папире, али се и чувају батина хрватске полиције, наводи Ројтерс.

Мигранти окупљени испред Центра за тражиоце азила у Тирани рекли су британској агенцији да желе да нађу посао у земљама ЕУ, избегавајући полицију на путу ка жељеним одредиштима.

На новој рути, марокански, алжирски и пакистански мигранти кажу да следе савете пријатеља који су раније већ стекли искуства у миграцијама, а који су им рекли да иду у Италију, јер ће тамо добити личне исправе, али и да се чувају хрватске полиције, јер "опасно бије".

У хрватској полицији кажу да поступају у складу са законом и да штите границе, а министар унутрашњих послова Хрватске Давор Божиновић рекао је да је више од 144 људи ухапшено ове године због кријумчарења људи, наводи Ројтерс.

Прилив миграната који се упућују ка Хрватској преко Албаније и суседне Црне Горе остаје скроман у поређењу са стотинама хиљада људи који су су, бежећи од сукоба или сиромаштва на Блиском истоку, у Северној Африци и Азији, кренули ка истоку у зениту европске миграционе кризе 2015. године.

Међутим, темпо повећања ове године је брз. Званичници кажу да су албанске власти ухватиле 2.311 миграната у првих пет месеци, што је знатно више у поређењу са 162 колико их је ухваћено од јануара до маја 2017, а скоро двоструко више од око 1.000 за целу прошлу годину, напомиње Ројтерс.

Током кризе 2015, мигранти су покушали да из Грчке кроз Македонију и Србију стигну до Мађарске, док ту руту нису запечатиле пограничне страже и ограде.

Побољшање временских прилика охрабрило је мигранте да крену из претрпаних грчких кампова, а Албанија се прошлог месеца обратила за помоћ Аустрији, где десничарска влада предузима оштре мере против миграције.

Безбедносни и политички званичници из тог региона састали су се ове недеље у Босни како би разговарали о одговору на повећање броја миграната на новој рути, наводи британска агенција уз напомену да је више од 5.500 избеглица и миграната ушло у Британију ове године.

Албанска полиција је саопштила да је ове године ухапсила кријумчаре који превозе мигранте таксијима или комбијима, док албанска влада жели да појача патроле на граници са Грчком.

Рута ка северу је тешка, а о томе сведочи и Хишем Бусадија (29), који је британској агенцији у близини границе између Албаније и Црне Горе рекао да је дошао из Турске, преко Грчке, у покушају да уђе у Црну Гору, а на том путу га је, каже, полиција двапут хапсила.

Аустријски канцелар Себастијан Курц и албански премијер Еди Рама сагласили су се крајем маја да би "проблем требало решити сада, пре него што добије на размерама као 2015. и 2017. године", а Курц је Тирани понудио финансијску помоћ, подсећа британска агенција.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара