Талибани први пут прогласили прекид ватре поводом Бајрама

Авганистански талибани су, први пут до сада, прогласили тродневни прекид ватре поводом Рамазанског бајрама, на крају муслиманског светог месеца Рамазана, а овај потез је уследио два дана након што је авганистанска влада објавила безусловно примирје с том екстремистичком групом.

Талибани су, у данашњем саопштењу, напоменули да ће се бранити у случају било каквог напада, као и да су стране снаге искључене из примирја и да ће се талибанске операције против њих наставити, преноси АП.

Авганистански председник Ашраф Гани је у четвртак објавио безусловно седмодневно примирје са талибанима, што се временски поклапа с великим муслиманским празником.

Примирје које је влада објавила почеће у уторак и трајаће до 19. јуна.

Иначе, влада објављеним примирјем није обухватила друге екстремистичке групе - Ал Каиду и Исламску државу.

Гани је одлуку о примирју донео након састанка исламских свештеника на којем је проглашена фатва, односно одлука против самоубилачких бомбашких напада.

Свештеници су тада, такође, препоручили примирје с талибанима, који настоје да поново уведу строги исламски закон након што су збачени са власти 2001. године, а Гани је ту препоруку усвојио.

За сада није јасно када ће почети талибански прекид ватре, с обзиром на то да Рамазански бајрам почиње када се месец први пут појави 29. или 30. дана Рамазана, а месец се широм Авганистана појављује у различито време, наводи Ројтерс.

Гани је и раније позивао на примирја с талибанима, али је ово била прва безусловна понуда откако је изабран 2014. године, закључује британска агенција.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво