Меркел: Русија још не може у Г7

Представници земаља Европске уније сложили су се на самиту Групе 7 да још нису испуњени услови да се Русија врати у групу, рекла је немачка канцеларка Ангела Меркел на маргинама самита.

Меркелова је такође изјавила да је прерано за заједничко саопштење лидера, додајући да још није постигнут договор, преноси Ројтерс.

Председник САД Доналд Трамп раније данас је позвао да се Русија врати у Г7, након што је 2014. године избачена у након анектирања Крима.

"Зашто уопште и правимо сусрет ако Русије нема? Ја ћу тражити да се то догоди, али то зависи од њих. Свиђало се то вама или не - чак би се то могло и политички некоректно протумачити, ми морамо да управљамо светом. Сада имамо Г7, која је претходно била Г8, али је протерала Русију", рекао је Трамп.

Наклоњенији став према Русији има још једино италијански премијер Ђузепе Конте, који је најавио ревизију санкција. Каже да је повратак Русије у интересу свих. Европски лидери поручују да у сукобу око царина - неће жртвовати начела, ако амерички отпор оде предалеко.

Лидери Групе 7 требало би да издају заједничко саопштење на основу нацрта који је већ припремљен, а у којем ће изнети заједнички став да би њихове владе требало да сарађују и раде са интернет провајдерима и компанијама за друштвене мреже у циљу спречавања страног мешања у изборе.

Агенција Ројтерс имала је увид у нацрт саопштења, који су потписале САД, Канада, Јапан, Британија, Немачка, Италија и Француска, а слажу се да ће осигурати велики ниво транспартентности финансирања политичких странака, поготово у време избора.

Ројтерс оцењује да се читав нацрт индиректно односи на оптужбе које су изнеле САД и ЕУ о могућем руском мешању у изборе на тим подручјима.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво