Изабрано пет несталних чланица СБ УН

Немачка, Белгија, Јужноафричка Република, Доминиканска Република и Индонезија изабране су за несталне чланице Савета безбедности Уједињених нација.

Генерална скупштина УН гласала је за избор несталних чланица на двогодишњи период, почевши од 1. јануара 2019. године, пренеле су западне агенције.

Председник Генералне скупштине УН Мирослав Лајчак саопштио је резултате тајног гласања тог светског тела које броји 193 члана.

Немачка, Белгија, Јужноафричка Република и Доминиканска Република добиле су преко 180 гласова, а Индонезија је освојила 144 гласа.

Савет безбедности је једино тело УН које може да донесе правно обавезујуће одлуке и има моћ да уведе санкције и одобри употребу силе. Савет безбедности УН има пет сталних чланица (САД, Русију, Кину, Велику Британију и Француску), док преосталих десет чланица Генерална скупштина са 193 земље бира на период од две године, са заменом пет чланица сваке године. 

Освајање места у Савету безбедности представља врхунац достигнућа за многе државе, јер им даје снажан глас у питањима која се тичу међународног мира и безбедности, а која се крећу од сукоба у Сирији, Јемену и Јужном Судану, до нуклеарне претње коју представља Северна Кореја и напада екстремистичких организација попут Исламске државе и Ал Каиде.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
27° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи