"Немачка нема сазнања о вези бомбардовања СРЈ и рака"

Влада у Берлину нема сопствених сазнања о могућој вези између муниције коришћене током интервенције НАТО-а и случајева оболевања од рака, изјавио је државни секретар у Министарству спољних послова Немачке Михаел Рот.

Рот је одговарајући на питање посланице Левице у Бундестагу Севим Дагделен о последицама употребе осиромашеног уранијума у Србији, рекао да не жели да прејудицира резултате истраге комисије коју је формирала Скупштина Србије тим поводом, наводи се у саопштењу из канцеларије ове посланице достављеном Танјугу.

Дагделен је упитала немачку владу може ли да искључи везу између учесталих случајева канцера у Србији и употребе муниције са осиромашеним уранијумом, те у којој мери савезна влада дели оцену амбасадора Кајла Скота да драстичан пораст оболелих од рака у Србији нема везе са бомбама НАТО-а, већ "са нездравим начином живота Срба", наводи се у саопштењу.

Рот у одговору подсећа да је после интервенције НАТО-а, тачније 2001. године, формиран комитет чији је задатак био да испита евентуалну везу употребе муниције са осиромашеним уранијумом и здравствених ризика, те да је тај комитет на основу независне експертизе закључио да муниција употребљена на Косову нема трајних последица по здравље људи.

Ове резултате, додао је, потврдила је и студија програма Уједињених нација за заштиту животне средине из 2001. године.

Рот наводи да му је познато да је Скупштина Србије 23. маја формирала комисију за истрагу последица НАТО бомбрадовања по здравље грађана и животну средину, али додаје да не би желео да прејудицира до каквих ће резултата та комисија доћи. 

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво