Путин о економији, трећем светском рату, бензину...

Русији је потребно додатних 8.000 милијарди рубаља (129 милијарди долара) како би реализовала планове економског развоја, изјавио је председник Русије Владимир Путин у традиционалном годишњем програму "Директна линија с руским председником Владимиром Путином".

Владимир Путин је, у програму који се 16. пут емитује уживо, а до чијег почетка је за руског председника стигло два милиона питања грађана широм Русије, истакао да је раст руске економије краткорочно гледано загарантован.

"Све указује на то да је, краткорочно гледано, раст загарантован", рекао је Путин, а преноси руска агенција Тас.

Он је, одговарајући на питање једног камионџије о поскупљењу бензина у Русији, истакао да се слаже с њим у констатацији да цене бензина пребрзо расту и да је то нешто што је недопустиво.

Поскупљење је, како је истакао, повезано са неправилним регулисањем у области енергетике, због чега ће влада предузети додатне мере за стабилизацију цена бензина.

Председник Русије је затим назвао министра енергетике Александра Новака и питао га о корацима које ће Министарство предузети по овом питању.

Новак је одговорио да је раст цена горива заустављен и да је влада предузела хитне мере које дају ефекта.

О трећем светском рату

Одговарајући на питање о трећем светском рату, руски лидер је подсетио на Ајнштајнове речи.

"Не знам каквим оружјем ће се водити трећи светски рат, али четврти ће се водити палицама и камењем", рекао је Путин.

Оценио да ће трећи светски рат имати најпогубнији утицај на човечанство.

"Није било глобалних сукоба, јер је у свету међу водећим силама успостављен стратешки паритет. Без обзира на то колико то звучало непријатно, рећи ћу вам. Страх од међусобног уништења обуздавао је и присиљавао војне силе да се међусобно поштују", нагласио је Путин.

Додао је и да је време да се седне за преговарачки сто и да се направи модерна шема европске и међународне безбедности.

Осудио је америчко повлачење из Антибалистичког ракетног споразума као покушај да се прекине стратешки паритет и додао да Русија одговара на то.

Модерни оружани системи, који су развијени и који ће бити коришћени, сигурно ће одржати тај паритет, рекао је Путин подсетивши на своје обраћање Федералној скупштини.

"Али ми треба да разумемо ово и мислимо о томе и пронађемо нове форме наше сарадње, које испуњавају модерну реалност", додао је руски председник.

Путин се током емисије уздржао да одговори када би односи са Западом могли да се побољшају и истакао да Москва мора да штити своје интересе.

"Не могу да дам тачан временски оквир, али могу да појасним услове за то. За Русију је јасно да морамо да заштитимо своје интересе и да то стално радимо, без грубих и необичних метода, али морамо да заштитимо наше интересе у сферама економије и безбедности", рекао је Путин.

Према његовим речима, Русија увек тражи компромисе. Додао је да ће се притисак на Русију окончати када западни партнери схвате да су методе које користе "неефикасне, контрапродуктивне и штетне за све".

"Они Русију виде као претњу. Они сматрају да Русија постаје њихов конкурент. Ја на то гледам као на погрешну политику", рекао је Путин.

"Стално размишљам о наследнику"

Говорећи о могућем наследнику, Путин је рекао да "стално размишља о томе", али је нагласио да ће на руском народу бити да изабере новог председника, преноси АП.

Путин је додао да размишља о подизању "нове генерације младих менаџера", који ће бити у позицији да "преузму кормило у Русији".

Традиционални годишњи програм "Директна линија с руским председником Владимиром Путином" почео је питањем о сивој економији, на које је руски лидер одговорио да се Русија креће према "стабилној белој боји".

Русија је, према његовим речима, кренула путем одрживог економског раста, а у прилог томе говори раст индустрије и пољопривреде.

Питања упућена шефу руске државе тичу се транспортне комуникације с Кримом, састанка с америчким председником Доналдом Тампом, ситуације у вези с новинаром Аркадијем Бапченком, који је недавно инсценирао сопствено убиство у Кијеву....

Појединци су поставили председнику и личнија питања, као на пример да ли се плаши политичких ривала и да ли мисли да ће руски фудбалски тим проћи групу на предстојећем Светском првенству у Русији.

Руски председник одговорио је на 79 питања током програма "Директна линија", који је трајао четири сата и 20 минута.

Поред руских држављана, руском председнику је ове године питања поставило и неколико украјинских избеглица.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво