Лавров у Пјонгјангу са Ким Џонг Уном

Севернокорејски председник Ким Џонг Ун примио је руског шефа дипломатије Сергеја Лаврова у својој резиденцији у Пјонгјангу, како би разговарали о проблемима на Корејском полуострву.

Сергеј Лавров је позвао Ким Џонг Уна у посету Москви. "Дођите у Русију, биће нам веома драго да вас угостимо", рекао је Лавров током сусрета са Кимом, пренела је агенција Тас.

Лавров је Киму пренео Путинове жеље да се успешно разреши проблем на Корејском полуострву, као и то да Путин веома цени "дивне речи написане у поруци после реизбора".

Ким је рекао Лаврову да Северна Кореја високо цени политику руске владе, а посебно руског председника Владимира Путина, која се супротставља америчкој доминацији.

"Високо ценим чињеницу да се руске власти јасно противе америчкој доминацији", истакао је Ким, који је додао да је увек спреман да разговора са Русијом о том питању.

"Ваша посета показује колико пажње руско руководство и председник Путин поклањају даљем развоју и јачању наших односа", закључио је Ким.

Сергеј Лавров је први представник Русије који се састаје са севернокорејским лидером, преноси Тас.

"Чак и ако су поједини Руси видели Ким Џонг Уна, он је први званичник који се састаје са Кимом", рекао је један од чланова руске делегације.

Шеф руске дипломатиије је раније данас рекао да решење питања нуклеарног програма на Корејском полуострву не може да буде потпуно ако не буду укинуте санкције Пјонгјангу.

Лавров је рекао да преговарачи треба да пронађу начине за денуклеаризацију и сматра да то не може бити урађено у једном кораку, пренела је агенција Тас.

Шеф руске дипломатије је позвао на предузимање корака којим би се спречило ометање договора постигнутих на самиту између две Кореје и договора о одржавању самита између Северне Кореје и САД.

Лавров је нагласио да Русија поздравља контакте који су се развили између Северне и Јужне Кореје, као и Северне Кореје и САД.

Москва је, рекао је шеф руске дипломатије, заинтересована за примену трилатералног економског пројекта са Пјонгјангом и Сеулом, укључујући изградњу железнице.

Нагласио је да Москва и Пјонгјанг могу да прошире трговинске и економске односе у складу са одлукама Савета безбедности Уједињених нација.

Лавров је у радној посети Пјонгјангу, првој од 2009. године, навела је агенција Тас.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи