Асад: Били смо близу директног сукоба САД и Русије у Сирији

Требало је да Сједињене Државе науче лекцију из Ирака и одустану од Сирије, рекао је сиријски председник Башар ел Асад. Поручује да је Дамаск близу победе у седмогодишњем рату.

Председник Сирије Башар ел Асад каже да је Москва одвратила Запад oд покретања разарајућих ваздушних напада на Сирију прошлог месеца. Верује да је Дамаск близу победе у седмогодишњем рату, упркос "непрестаном мешању САД".

"Са сваким напретком сиријске војске, и у политичком процесу, и у целој ситуацији, наши непријатељи и наши противници, углавном Запад предвођен САД и њихове марионете у Европи и нашем региону, покушавају да иду даље – било подржавајући тероризам, доводећи још терориста у Сирију или ометањем политичког процеса", рекао је Асад за Раша тудеј.

Без спољашњег финансирања противника, они унутар земље били би савладани за годину дана, сматра Асад.

Истакао је да је САД требало да науче лекцију из Ирака и одустану од Сирије и обећао да ће обновити сиријске области које су држали екстремисти које подржавају САД.

Сиријска влада je започела "отварање врата за преговоре" са Сиријским демократским снагама (СДФ) које контролишу северне и источне области Сирије у којима су стациониране снаге САД, преноси Ројтерс.

"То је прва опција. Ако не, ослободићемо те области силом. Американци би требало да оду. Они су дошли у Ирак без правне основе и видите шта се са њима догодило. Морали су да науче лекцију. Ирак није изузетак, као ни Сирија. Народ више неће прихватити странце у овом региону", рекао је Асад.

Говорећи о изјави америчког председника Доналда Трампа, који га је назвао животињом, Асад је рекао да је "човек оно што говори".

Асад је навео и да Русија игра улогу у обуздавању утицаја Вашингтона и мешања САД у дешавања у региону још од 2015. године.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво