Политико: Пољска нуди две милијарде долара за сталну америчку базу

Пољска жели сталну америчку базу на својој територији и спремна је да плати чак две милијарде долара да би то остварила, пише пољски портал "Онет" који је имао увид у тај предлог пољског министарства одбране.

Министарство одбране Пољске потврдило је да је тај предлог послат Вашингтону без консултације са министарством спољних послова те земље и, што је још важније, без знања председника Анджеја Дуде, који је такође врховни командант у земљи, преноси портал Политико, наводећи да је тај потез знак све већих несугласица унутар Владе Пољске.

Ова понуда одраз је жеље коју Варшава већ дуго има, а то је да изгради ближу безбедносну сарадњу са САД и да обезбеди да њеном територијом шетају амерички војници.

Та жеља потиче још од уласка Пољске у НАТО 1999. године, али је још више порасла због руског припајања Крима својој територији пре четири године и става Русије према Алијанси, наводи Политико.

Само месец дана пред окупљање лидера НАТО-а на самиту у Бриселу, иницијатива Пољске ће, оцењује овај сајт, без сумње разљутити Русију, а европски савезници који желе да побољшају односе са Москвом, попут Италије и повремено Немачке, прихватиће га са скептичношћу.

"Овај предлог објашњава јасну и присутну потребу да стална оружана дивизија САД буде постављена у Пољску. Пољска се обавезује да ће обезбедити значајну подршку, која може да достигне од један и по до две милијарде долара успостављањем заједничких војних инсталација и помоћи за флексибилније кретање америчких снага", наводи се у документу министарства одбране Пољске.

Такође се додаје да се Варшава обавезује да ће "поделити терет трошкова одбране и учинити одлуку о томе економичнијом за владу САД".

У Пољској се тренутно налазе оружане снаге САД и јединице НАТО-а које имају ротационо кретање.

Песков: Одговорићемо на ширење НАТО-а ка нашим границама

Москва је спремна да одговори на ширење снага НАТО-а ка границама Русије, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков коментаришући предлог Пољске да се на њеној територији изгради стална америчка војна база.

"Генерално, када меримо постепено ширење војних снага НАТО-а према нашим границама, када НАТО снаге приђу директно нашим границама, то сигурно не доприноси безбедности и стабилности на континенту на било који начин. Баш супротно од тога, ови кораци ширења сигурно резултирају контрамерама са руске стране како би избалансирали однос који се овако сваки пут нарушава", рекао је Песков.

Стварање америчке војне базе у Пољској је суверена одлука, али последице по безбедност читавог континента су евидентне, нагласио је Песков.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво