Конте вратио мандат за формирање владе

Мандатар за састав нове италијанске владе Ђузепе Конте вратио је мандат председнику Серђу Матарели. Разлог је одбијање италијанског председника да прихвати Паола Савону за министра економије, којег су предложили крајње десничарска Лига и Покрет пет звездица.

Италијански председник Серђо Матарела је, пошто му је Ђузепе Конте вратио мандат, изјавио да није могао да подржи формирање владе као и да ће врло брзо одлучити да ли ће бити нових избора.

Према његовим речима, избор министра економије шаље поруку о влади, а избор Паола Савоне, кога су предложили крајње десничарска Лига и Покрет пет звездица, значио би излазак Италије из Еврозоне.

Матарела је саопштио да је чланство у еврозони фундаментално за Италију и да он мора да настави да чува уштеђевину Италијана, преноси Ројтерс.

Савона је 81-годишњи реномирани економиста и некадашњи министар индустрије, чији је критичан став према евру јавности добро познат.  

Ди Мајо за опозив Матареле 

Лидер Покрета пет звездица Луиђи ди Мајо рекао је да је одлука италијанског председника да одбаци предлог за министра економије несхватљива.

Ди Мајо, такође, сматра да би Матарелу требало опозвати због "издаје државе".

"Били смо на неколико корака од формирања владе, и заустављени смо јер је у нашем кабинету био министар који је критиковао ЕУ", рекао је Ди Мајо у интервјуу за телевизију РАИ.

Лидер Покрета пет звездица рекао је да жели да "ова институционална криза буде изведена пред парламент, а председник испитан" и додао да би се у томе позвали на члан 90 устава.

Према том члану, објашњава Ројтерс, сви чланови парламента гласали би о председнику због издаје или напада на устав.

Уколико би проста већина њих гласала за то, Уставни суд би онда био позван да одлучи о томе да ли да смени Матарелу или не.

"Прво би требало да активирамо члан 90 и онда имамо изборе јер је неопходно да се криза изнесе пред парламент", рекао је Ди Мајо, а преноди Анса.

Истовремено је лидер "Лиге" Матео Салвини изјавио да би у Италији требало да се одрже нови општи избори.

"Италијани су на првом месту, њихово право да раде, буду безбедни и срећни. Недељама радимо даноноћно како би смо формирали владу која штити интересе италијанских грађана. Међутим неко каже НЕ (под нечијим утицајем). Никада више нећемо бити робови, Италија није колонија", рекао је Салвини, преноси Анса.

Упитан да прокоментарише могућност за опозив Матареле, Салвини је рекао да "не говори о томе".

Нагласио је да је веома бесан јер су недељама радили ни за шта.

"Након више недеља рада, за пола сата рекли су нам да ова влада не би требало да добије живот", рекао је Салвини.

Берлускони: Неодговорно расправљати о смени председника 

Овим поводом огласио се и бивши премијер и лидер партије Форца Италија Силвио Берлускони рекавши да је неодговорно расправљати о смени председника.

"У оваквом временима, свачија дужност је да брани најпре уштеђевину Италијана, брани наше породице и компаније. Покрет Пет звездица који говори о смени је неодговоран, као и увек", рекао је Берлускони, преноси Анса.

Додао је и да његова странка чека одлуку шефа државе, као и да је спремна за нове изборе.

Одлазећи премијер Паоло Ђентилони изразио је подршку Матарели на Твитеру.

"Чврсти нерви и солидарност за председника Матарелу. Сада морамо да сачувамо нашу велику земљу", написао је Ђентилони.

Подршку Матарели пружила је и Демократска партија.

"Лига и покрет Пет звездица користе нечувене речи и претње без преседана. Спремни смо да се мобилишемо како бисмо одбранили демократију и наше институције. Позивам лидере Пет звездица и Лиге Луиђи ди Маја и Матео Салвинија да оцене свој рад – напади на шефа државе и институције су нечувени", рекао је лидер ДП Маурицио Мартина.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво