Нова опасност Килауее - вулкански смог

Вулкан Килауеа на Хавајима почео је да избацује вулкански смог, који би могао да изазове здравствене проблеме међу становништвом Хаваја.

Вулкански смог вид је загађења ваздуха, а ствара се комбинацијом водене паре, угљен-диоксида и сумпор-диоксида, наводи АП.

Реагује са честицама у атмосфери и за неколико сати или дана се претвара у ситне честице које расипају сунчеву светлост и стварају услове сличне магли.

Хаваји су, како наводи АП, за сада имали среће јер је ветар носио смог према океану.

Геолошки топографски институт САД рекао је да се од почетка ерупције 3. маја удвостручила емисија сумпор-диоксида из Килауее.

Доктор Џош Грин, сенатор са Хаваја, рекао је да до сада сви имају неке симптоме узроковане вулканским смогом. Симптоми се манифестују као главобоља, бол у грлу и иритација очију.

Како каже доктор Грин, здрави и физички активни људи који нису пушачи углавном могу да се изборе са већином основних симптома, међутим особе са астмом или другим респираторним проблемима могу да заврше и у болници.

Он додаје да је у болницама забележено више случајева људи који се жале на потешкоће у дисању, преноси АП.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи