Ванредно стање у 67 округа Флориде, олуја "Алберто" све ближа

Због надолазеће олује "Алберто", гувернер Флориде Рик Скот прогласио је ванредно стање у 67 округа у тој савезној америчкој држави. Власти на Флориди замолиле су грађане да ову олују схвате озбиљно, преноси АП.

Директор службе за ванредне ситуације Вес Мол рекао је да тачно време удара олује није сигурно, али је нагласио да ће цела држава осетити њену снагу.

Могуће је да ће доћи до изливања река из корита, торнада и поплава, наводи агенција.

Како је агенција раније известила, суптропска олуја "Алберто", прва која је у 2018. добила име у сезони урагана, креће се Карипским морем и прети да овог викенда донесе тешке кишне падавине, проузрокује клизишта и поплаве у деловима Мексика, Кубе, Флориде и источне обале Мексичког залива.

"Алберто" је у петак прошао поред обала Мексика и Кубе, а обе државе су издале упозорења на олују у одређеним обалским деловима, као и на тешке кишне падавине које ће достићи и 63 центиметра.

Национални центар за урагане у Мајамију саопштио је тада да се "Алберто" налази на око 95 километара јужно од Козумела у Мексику, са јачином вера до 65 километара на сат и могућношћу да постепено ојача током викенда, преноси АП.

Како је АП навео, данас се очекује Алберто погоди САД, а Центар за урагане је саопштио да је широм Флорида Киза и јужне и југозападне Флориде могућа поплава услед кише и до 30 центиметара.

Становници који се налазе на очекиваној путањи ове олује су упозорени да пажљиво прате њено кретање.

Наведено је тада и да ће упозорење на поплаве ступити на снагу вечерас и да ће трајати до уторка увече за јужни Мисисипи, југозападну Алабаму и западни део Флорида Пенхендла.

Суптропска олуја има мање издефинисан центар него што то има тропска олуја, а њени најјачи ветрови су много даљи од њеног центра.

Суптропске олује могу да се развију у тропске и потом ојачају у урагане.

Агенција наводи да олуја "Алберто" долази пре времена, с обзиром на то да сезона урагана почиње 1. јула.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара