Да ли ће политика нове владе одвести Италију у изолацију?

Италија, по свему судећи, добија евроскептичну владу. Чиниће је Пет звездица и Лига које се противе штедњи, санкцијама Русији, досадашњој политици према мигрантима. Таква влада води Италију право у изолацију, рекао је за РТС дописник "Недељника" из Рима Жељко Пантелић.

Слоган "Италијани на првом месту" није мерљив са сличним слоганом изборне кампање Доналда Трампа јер таква политика Италију води право у изолацију или чак излазак из Европске уније, рекао је гостујући у Дневнику РТС Жељко Пантелић.

"Стари Римљани су говорили да оно што приличи Јупитеру не приличи волу. Вашингтон може себи да довзволи Трампа јер цео свет зависи од Америке. Од Италије не зависи нико, штавише, она не може без ЕУ. То што нову владу подржавају Фараж, Путин и Ле Пенова говори више од било које анализе. А такозване државне плате од 780 евра за све пунолетне грађане је у директној колизији са идејом увођења пропорцијалне пореске стопе од 15 одсто чији је адвокат управо Лига. То је сукоб између југа и севера Италије. Ако смањујете порезе, онда морате да крешете социјална давања, ако их повећате јавни дуг и земља клизи у банкрот", наглашава Пантелић.

Он, међутим, не верује да Италија као друга најзадуженија земља еврозоне има снаге да то спроведе у дело.

"Главна битка се води управо око министарства економије. Лидер лиге Салвини жели да постави професора економије Савону који је заклети непријатељ евра и Немачке. Он је упоредио Шојблеа са хитлеровим министром економије Функеом. Идеја је да финансирају развој привреде задуживањем и инфлацијом и зато заговарају лиру. Међутим, Италија није Грчка. Еврозона може да преживи без Грчке, са падом Италије ризиковала би читава ЕУ и то са несагледивим последицама", сматра Пантелић.

Нова коалиција заговара и укидање санкција Русији, међутим, Пантелић каже да су против санкција биле и претходне владе.

"За укидање су биле и претходне италијанске владе јер је њихова привреда посебно погођена због тих санкција. О томе ће се гласати на јунском савету и вероватно ће изгласати продужење санкција, што не значи да Италија, као и Немачка, не може да појача сарадњу са Москвом", сматра дописник Недељника из Рима.

Много је неслагања са Бриселом, многи за ову владу кажу да је "убола у срце" Брисел и тешко је очекивати добру сарадњу на релацији Рим–Брисел.

"Са оваквом владом тешко, јер ће италијанска влада бити прилично изолована ако крене путем који је најавила. То је лоша вест и за нас јер ће Србија изгубити једину велику земљу која се искрено залаже за улазак Србије у ЕУ", закључио је у разговору за РТС Жељко Пантелић.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи