Ирански званичник: Европским силама рок до 31. маја да изнесу план

Европске силе, потписнице нуклеарног споразума са Ираном, имају рок до 31. маја да изнесу план којим ће надоместити недавно повлачење САД из тог споразума и њихове нове санкције, изјавио је високи ирански званичник за "Ројтерс".

АП преноси да ће се Иран, ако не добије конкретне гаранције да ће економске ставке потписане споразумом бити заштићене, повући из споразума.

Како Ројтерс напомиње, неименовани званичник је своју изјаву дао неколико недеља уочи коначне одлуке Техерана о останку или напуштању тог споразума.

АП такође наводи да је ирански званичник, говорећи под условом анонимности, рекао да одлука Ирана о останку или напуштању споразума "зависи од преосталих учесника Заједничког свеобухватног акционог плана (JCPOA), ако они заправо успеју да компензују одсуство САД у споразуму".

Тај званичник је рекао да у теорији споразум може да опстане без САД, али и нагласио: "Нисам тако сигуран да може и у пракси".

Споразум је Иран потписао 2015. године са шест великих сила, укључујући и САД, а подразумева ублажавање санкција Техерану у замену за прекид развоја нулеарног програма те земље.

Амерички председник Доналд Трамп објавио је 8. маја да се САД повлаче из нуклаеарног споразума.

Дипломате држава које су остале при споразуму - Британије, Кине, Француске, Немачке и Русије, данас су се састале на формалном састанку по први пут без САД и након њиховог повлачења.

Међутим, они сматрају да су могућности спасавања споразума ограничене након што је Вашингтон најавио још оштрије мере против Техерана.

"Да будем искрен, нисмо сигурни", пренео је Ројтерс речи неименованог иранског званичника уочи данашњих преговора.

Он је изјавио да Иран тражи од европских сила пакет економских мера до краја месеца, као надокнаду за повлачење САД из нуклеарног споразума.

"Очекујемо да добијемо пакет до краја маја", рекао је он и додао да ће Техеран одлучити у наредних неколико недеља да ли ће остати потписник споразума.

Према његовим речима, европске мере великим делом су потребне како би се осигурало да извоз нафте остане у истом обиму и да систем порука о међународним уплатама SWIFT настави да функционише у Ирану.

број коментара 2 пошаљи коментар
(субота, 26. мај 2018, 08:26)
anonymous [нерегистровани]

Ma nemoj!

Iran je dobar, kakvih ima! Neki su bili zrtve neviðenog genocida, pa sada i sami vrše genocid nad drugima, ali svijet ne reaguje...

(субота, 26. мај 2018, 01:27)
anonymous [нерегистровани]

Klasicno ucenjivanje

Iran je klasican ucenjivac kao i amerika.