Четврт века од Нобелове награде Валенси

Пољска обележава 25. годишњицу доделе Нобелове награде за мир некадашњем лидеру Солидарности Леху Валенси. Прослава чија је централна међународна конференција "Солидарност за будућност", замишљена је као трагање за одговорима на савремене глобалне изазове.

Пољска обележава у Гдањску, колевци независних синдиката Солидарност, 25. годишњицу доделе Нобелове награде за мир лидеру Солидарности Леху Валенси.

У пољској луци, годишњица се обележава великом прославом на којој се окупља више од 1.000 званица.

Међу званицама су духовни вођа тибетских будиста Далај Лама, председник Француске Никола Саркози, шеф Европске комисије Жозе Мануел Барозо, последњи совјетски председник Михаил Горбачов.

"Кад год путујем у Пољску, учим од вас како да будем тако одлучан и како да нађем такву снагу воље", рекао је Далај Лама пред долазак у Гдањск, о отпору Пољака тоталитарном режиму. Отпор су предводили синдикати Солидарност и Валенса.

Прослава чија је централна манифестација међународна конференција "Солидарност за будућност" окупља и шест лауреата Нобелове награде за мир. Међу њима и председник Израела Шимон Перез и иранска активисткиња за људска права Ширин Ебади.

Конференција је замишљена као трагање за одговорима на савремене глобалне изазове. Главна теза конференције је да је за одговор на глобалне претње и изазове неопходна међународна солидарност.

 Да ли је могућ глобални мир

Учесници конференције покушаће тако да одговоре на питања да ли је могућ глобални мир, да ли је Европа извор стабилности или кризно жариште за 21. век, а као тема се наметнула и глобална економска криза.

У оквиру прославе биће уручена и нова награда која носи име Леха Валенсе, чији је добитник саудијски краљ Абдулах бин Абдулазиз ал-Сауд - за промоцију међурелигијске толеранције, дијалога и добротворне делатност.

У оквиру прославе објављена је књига "Путеви ка слободи, путеви ка уједињеној Европи" о историји Пољске од ратне конференције у Јалти до 2007. године.

У Гдањск је стигао воз назван "Експрес солидарности" у коме од уторка из Кракова до Гдањска преко целе Пољске, путује 200 младих људи из 44 земље света. Они ће се у суботу састати са Валенсом, Далај Ламом и другим нобеловцима.

Разговор Далај Ламе и Валенсе

О потреби солидарности у свету и "трећем путу" који би био рецепт за изазове савременог доба тибетански духовни вођа Далај Лама је пред новинарима у Гдањску разговарао са бившим пољским председником Лехом Валенсом.

Далај Лама се означио за економског марксисту и будистичког социјалисту, пошто је критиковао капитализам да ствара неравноправност међу људима.

"Баш ме је Ваша светост забавила", насмејао се Валенса који је Нобелову награду добио као лидер отпора Пољака комунистичком режиму и марксистичкој идеологији.

Далај Лама позитивне стране марксизма види у томе што он говори о уклањању неједнакости, док је по његовој оцени "капитализам систем који генерише неравноправност" и на глобалном нивоу.

"Ја сам трећи пут смислио мало другачије. Мора да буде три пута више капиталиста него што је сада. То ће зауставити популизам, а људи ће се богатити захваљујући приватном власништву. Не треба одузимати капиталисти оно што стекне", рекао је Валенса.

Валенса је критиковао Кину која је жестоко протествовала што је Далај Лама позван у Гдањск на прославу Валенсиног јубилеја, рекавши да "јој је пропао комунизам, а да сада не зна шта да изабере".

Према мишљењу Далај Ламе, Кину је сада захватила манија зарађивања новца и корупција, а нагласио је да Тибетанци нису агресивно друштво и да желе да се договоре са Кином "тако да победе обе стране".

"Верујем да ћемо живети у вишенационалној кинеској држави, али о томе желимо да одлучимо ми сами", рекао је Далај Лама и нагласио да његов циљ није да Кина буде уништена.

Далај Лама остаје неколико дана у Пољској а приликом његове посете Варшави један трг у пољској престоници добиће свечано име - Трг слободног Тибета, што је већ изазвало оштре протесте кинеске амбасаде у Варшави.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи