Подршка светских звезда Суданки осуђеној на смрт

Познате личности светске јавне сцене, од манекенке Наоми Кембел до глумица Еме Вотсон и Мире Сорвино, покренуле су кампању на интернету за спасавање суданске тинејџерке Нуре Хусеин, која је осуђена на смрт јер је убила супруга који је покушао да је силује.

Адвокати који бране 19-годишњу Нуру рекли су да су поднели жалбу на одлуку суданског суда, саопштила је америчка група за људска права "Equality Now" (Једнакост сада), која са Фондацијом SEEMA, са седиштем у Картуму, ради на упознавању јавности са овим случајем, преноси Ројтерс.

Нура Хусеин се суочава са смртном казном вешањем, коју јој је раније овог месеца изрекао шеријатски суд, у складу са исламским верским законима, прогласивши је кривом за убиство с предумишљајем након што је мужа избола на смрт када је у априлу покушао да је силује.

Наиме, после церемоније венчања, Нура је одбила сексуални однос са мужем, који ју је потом силовао док су је тројица рођака држала, а дан касније, када је покушао да је поново силује, она га је, борећи се да га у томе спречи, избола.

Тај случај је изазвао осуду УН и међународних група за људска права, које за Нуру Хусеин наводе да је као дете присиљена на брак и да је тако поступила у самоодбрани.

"Нека се зна, овде и данас, да је Нура била жртва дечјег, присилног брака, силовања и ускраћивања правде. Нура али и све жене и девојке Судана пречесто се третирају као покретна имовина којом се тргује и која се уступа као да немају никаква права", саопштио је њен адвокатски тим.

У међувремену, познате личности су покренуле онлајн кампању преко друштвених мрежа у покушају да спасу ову тинејџерку, уз хаштаг #JusticeForNoura у порукама подршке на Твитеру.

"Њен живот виси о концу", написала је Мира Сорвино на Твитеру и позвала своје обожаваоце да потпишу онлајн петицију којом се Влада Судана позива да одустане од погубљења Нуре Хусеин.

Више од милион потписника петиције

Петиција на сајту change.org сакупила је до сада више од 1,1 милион потписа.

Истовремено, Агенција УН за питања жена, Фонд УН за популацију и Канцеларија специјалног саветника УН за Африку позвали су владу суданског председника Омара Хасана ел Башира да поштеди живот младе Суданке.

Судан је, иначе, на 165. месту од 188 земаља које су обухваћене Индексом родне неједнакости УН, а којим се мери колико се статус жена разликује од статуса мушкараца кад је реч о приступу здравству, образовању, учешћу у политици и могућностима запошљавања.

Агенција УН за питања жена наводи да Судан предњачи по насиљу над женама и девојкама.

Притом, силовање у браку и дечји бракови не сматрају се злочинима у овој претежно муслиманској афричкој земљи.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво