Холандија: Сматраћемо Русију одговорном за обарање авиона

Влада Холандије саопштила је да ће руску државу сматрати одговорном због "њене улоге" у обарању авиона изнад Украјине 2014. године. Званична Москва је одбацила тврдње о руској умешаности у обарање авиона тврдећи да руско министарство одбране није испоручило Украјини ниједну нову противваздушну ракету "бук" од распада Совјетског Савеза.

"Држање земље за одговорну је сложен законски процес", саопштио је холандски кабинет, пренела је агенција Ројтерс.

"Холандија и Аустралија затражиле су данас од Русије да отворе дијалог с циљем да се пронађе решење у пружању правде због огромне патње и штете проузроковане обарањем авиона МХ-17", наведено је у саопштењу.

У међувремену, и Вашингтон се придружио оптужбама да је Москва одговорна за обарање авиона.

"Време је да Русија призна своју улогу у обарању лета МХ-17 и да прекине своју кампању дезинформација", рекла је портпаролка Стејт департмента Хедер Нојерт.

Нојертова је у саопштењу поручила да је Русија одговорна за агресију на Украјину и за више од 10.300 жртава.

Истражитељи су у четвртак обелоданили да је малезијски авион МХ-17 оборен изнад источне Украјине, ракетом из система "бук", испаљеном из руске базе у Курску.

Како је прецизирано, ракету је испалила руска војна 53. противавионска бригада са седиштем у Курску у Русији.

Кремљ: Русија није умешана у обарање малезијског авиона

Званична Москва је одбацила тврдње о руској умешаности у обарање малезијског авиона изнад источне Украјине 2014. године.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је новинарима да Русија није пуноправно учествовала у холандској истрази инцидента и због тога не може да верује у њене резултате, пренео је Ројтерс.

На питање да ли Кремљ негира наводе о руској умешаности, он је одговорио: "Апсолутно."

Руски шеф дипломатије Сергеј Лавров оценио је да истрага о паду авиона у Донбасу подсећа на случај "Скрипаљ" јер, како тврди, нема доказа.

"То веома подсећа на случај 'Скрипаљ', када су рекли да Руси врло вероватно стоје иза тога и у исто време додали да је у току истрага и да ће бити потребно још неко време", рекао је Лавров на маргинама Међународног економског форума у Санкт Петербургу.

"Наши партнери још једном су одлучили да спекулишу о смрти стотина људи како би постигли своје политичке циљеве, што ћу оставити њиховој савести", нагласио је Лавров.

Истовремено, руско министарство одбране је саопштило да није испоручило Украјини ниједну нову противваздушну ракету "бук" од распада Совјетског Савеза, пренео је Тас.

Малезијски авион МХ-17 летео је од Амстердама до Куала Лумпура када је оборен изнад источне Украјине 2014. године, а свих 298 путника и чланова посаде је погинуло.

На лету су били путници 30 националности, међу којима 196 Холанђана, 42 Малежанина и 27 Аустралијанаца.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво