Пјонгјанг: Спремни смо за разговоре са САД у било ком тренутку

Севернокорејска влада је и даље спремна на разговоре са САД, "у било ком тренутку и формату", упркос одлуци америчког председника Доналда Трампа да откаже самит са лидером Северне Кореје Ким Џонг Уном, саопштио је заменик севернокорејског министра спољних послова Ким Кје Гван.

"Желели бисмо да још једном ставимо до знања америчкој страни да имамо намеру да седнемо за сто са САД како бисмо решили проблем на сваки могући начин, у било ком тренутку", наводи се у саопштењу, преноси државна севернокорејска агенција КЦНА.

Трампова одлука, истакао је севернокорејски дипломата, показује колике су размере "историјски дубоко укорењеног непријатељства" које још постоји у односима између две земље и колико је хитно одржати самит како би се ти односи побољшали, преноси АП.

"Остајемо при истом ставу кад је реч о нашем циљу и учинићемо све што можемо ради мира и стабилности Корејског полуострва и човечанства. Широких схватања и отворени све време, спремни смо да америчкој страни дамо времена и пружимо шансу", рекао је севернокорејски дипломата, пренео је Јонхап.

Заменик министра спољних послова Северне Кореје оценио је Трампову одлуку као "неочекивану и за велико жаљење".

Севернокорејска агенција КЦНА претходно је објавила да је лидер Северне Кореје Ким Џонг Ун учинио крајње напоре да до самита са Трампом дође, пренео је Ројтерс.

Пјонгјанг оцењује и да Трампова одлука о отказивању састанка није у складу са "жељама света".

Трамп је јуче упутио писмо севернокорејском лидеру Ким Џонг Уну у којем га обавештава о својој одлуци да откаже самит са њим, који је био планиран за 12. јун у Сингапуру.

У писму, Трамп је навео да је Северна Кореја "изгубила велику шансу за трајни мир", али је истовремено истакао да је спреман за преговоре у будућности.

Путин: Северна Кореја испунила обећања, нада се састанку

Руски председник Владимир Путин изјавио је у да је Северна Кореја испунила своја обећања уочи отказивања самита између председника САД Доналда Трампа и севернокорејског лидера Ким Џонг Уна.

Севернокорејски лидер је "урадио све што је обећао, чак је дигао у ваздух тунеле" полигона за нуклеарна тестирања, рекао је Путин, истакавши да смо после тога "чули да су САД отказале самит", преноси АП.

Москва жали због отказивања састанка председника САД Доналда Трампа и севернокорејског лидера Ким Џонг Уна, додао је Путин.

Русија очекује да ће до тог сусрета ипак доћи, навео је Путин, додајући да ће Москва радити на томе да се позиције две земље приближе.

"Надамо се да ће дијалог бити поново покренут, да ће се наставити и да ће састанак бити одржан. Без тог састанка тешко можемо очекивати знатан напредак што се тиче решавања изузетно важних питања, не само регионалних, већ мислим и светских. Сви заједно ћемо радити на приближавању позиција САД и Северне Кореје", навео је Путин, преноси Тас.

Комшије оптимистичне 

Јапански премијер Шинзо Абе рекао је да жали због Трампове одлуке и да је штета што самит неће бити одржан, али је истовремено истакао да Трампову одлуку поштује и подржава, преноси АП.

Абе је навео и да је Јапан био у блиском контакту са Вашингтоном током припрема за самит с Кимом, који је био заказан за 12. јун.

Јапански премијер, који је тренутно у Москви, рекао је да планира да о најновијем развоју догађаја у вези са Северном Корејом разговара с руским председником Владимиром Путином када се сутра са њим састане.

Јапан ће, поручио је Абе, наставити да сарађује са САД, Јужном Корејом и другим земљама на денуклеаризацији Северне Кореје.

Истовремено, портпарол кинеског Министарства спољних послова Лу Канг рекао је да је Кина доследна у охрабривању дијалога Трампа и Кима, али је нагласио потребу да "све релевантне стране, поготову оне којих се то директно тиче, сарађују једна са другом и покажу добру вољу да реше кризу на Корејском полуострву на одговарајући начин".

"У том смислу, мислим да је важно да стране најпре саме размисле о томе да ли су добро обавиле посао", рекао је он.

У међувремену, и јужнокорејско Министарство за уједињење изразило је оптимизам, указујући на помирљиву реакцију Пјонгјанга на Трампову одлуку и наду Северне Кореје да би самит могао да се одржи касније у будућности.

"Нема промена у ставу релевантних страна да би проблем требало решити путем дијалога", рекао је портпарол јужнокорејског Министарства Баек Тае Хјун.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи