Међународна истрага: Авион изнад Украјине оборен ракетом из руске базе у Курску

Детаљном анализом видео-снимака утврђено је да је малезијски авион изнад Украјине пре четири године оборен ракетом из руског ракетног система "бук", која је испаљена из базе у Курску, саопштио је међународни тим истражитеља, преноси АП. Министарство одбране Русије саопштило да нема ништа са обарањем авиона.

Вилберт Паулисен из холандске полиције је рекао да је ракета припадала 53. противваздухопловној бригади руске војске, стационираној у Курску.

Међународни тим који спроводи кривичну истрагу затражио је помоћ од сведока који би могли да сведоче о умешаности руске војне 53. бригаде.

Како су навели, још нису спремни да именују осумњичене, али су истакли да су у последњој фази истраге.

Један од доказа, на основу којег су извели закључак је фотографија јединственог серијског броја на пројектилу, а у идентификацији порекла ракете користили су делове ракете пронађених на месту несреће.

"Сви налази форензичке истраге потврдили су ранији закључак да је авион МХ-17 оборен серијском ракетом 9М-38", наводи се у извештају.

Аустралијска министарка спољних послова Џули Бишоп прва се огласила поводом објављеног извештаја и казала да је "софистицирано оружје које припада руској војсци било употребљено за обарање цивилног авиона".

"Разговарамо о овим налазима са нашим партнерима и разматрамо опције", рекла је Бишопова у писаном саопштењу.

Холандски министар спољних послова Штеф Блок поздравио је објављене налазе.

"То је важан део слагалице. Импресиониран сам прикупљеним доказима", рекао је Блок.

Белгијски шеф дипломатије Дидје Рејндерс позвао је државе да сарађују у истрази, како би одговорни могли "да буду изведени пред лице правде".

Министарство одбране Русије саопштило је данас да нема ништа са обарањем авиона са лета МХ-17.

"Боинг 777" "Малејжа ерлајнса" ишао је из Амстердама за Куала Лумпур, а оборен је изнад Украјине 17. јула 2014. године.

Живот је изгубило свих 298 путника и чланова посаде. На лету су били путници 30 националности – 196 Холанђана, 42 Малежанина и 27 Аустралијанаца.

Истражитељи су навели да су своје налазе представили Москви и да траже одговоре, али да за сада нису добили ниједан.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво