Услови да Иран остане при нуклеарном споразуму

Ирански врховни вођа ајатолах Али Хамнеи изнео је низ услова за европске државе да би Иран остао при нуклеарном споразуму из којег су САД иступиле почетком месеца.

Mеђу тим условима је обезбеђивање трговине са Техераном и гаранција продаје иранске нафте, преноси Ројтерс.

"Европске банке треба да чувају трговину са Исламском републиком (Ираном). Не желимо да започнемо сукоб са ове три државе (Француском, Немачком и Великом Британијом), али им ни не верујемо", поручио је Хамнеи на свом сајту, износећи услове за очување иранског нуклеарног споразума.

Тај споразум Иран је потписао 2015. године са шест великих сила, укључујући и САД, а подразумева ублажавање санкција Техерану у замену за прекид развоја нулеарног програма те земље.

Амерички председник Доналд Трамп објавио је 8. маја да се САД повлаче из нуклаеарног споразума.

Иако не жели да европски потписи нестану са споразума, Хамнеи је истакао да је његово искуство показало да Француска, Немачка и Британија прате свог савезника, Вашингтон, када се ради о "најосетљивијим питањима".

Он је навео да европске силе морају да заштите продају иранске нафте од планова САД да јој нанесу штету поновним наметањем санкција Техерану, и да морају да наставе да купују сирову нафту из Ирана.

Поручио је да Британија, Француска и Немачка морају да обећају да неће захтевати преговоре о иранском програму балистичких ракета и о регионалним активностима те државе, од чега ни једно није покривено иранским споразумом, али то сада захтева Вашингтон.

Хамнеи је нагласио да су у последње две године САД "у више наврата прекршиле" нуклеарни споразум, а да европске земље нису ништа рекле поводом тога.

Затражио је од Европе да се "искупи за ћутање" и да "устане против (нових) санкција САД".

Како је упозорио, ако европске државе не испоштују ове захтеве, Иран ће се вратити обогаћивању уранијума, што је било заустављено споразумом како би био потпуно умањен ризик да Техеран развије нуклеарно оружје.

"Америка не испуњава своје обавезе"

Говорећи о свом искуству у односу америчке владе према Техерану у протеклим деценијама, Хамнеи је казао да је његово прво искуство показало да "Исламска република не може да се носи са Америком".

"Зашто? Зато што Америка не испуњава своје обавезе. Иран је био посвећен споразуму. Они (Американци) немају изговор. Међународна агенција за атомску енергију је у више наврата потврдила посвећеност Ирана. Али видите да они (Американци) лако поништавају овај међународни споразум. Актуелни председник САД, доживеће исту судбину као и његови претходници... и нестаће из историје", поручио је Хамнеи.

У свом првом јавном обраћању након што је амерички државни секретар Мајк Помпео изнео захтев да Иран направи велике измене у својој политици, Хамнеи је изразио гађење према, како је описао, немарном и хвалисавом начину на који је Трампова администрација напустила споразум.

"Исламска република не може да се носи са владом која са лакоћом нарушава међународни споразум, повлачи свој потпис и на театралан начин се на телевизији хвали својим повлачењем", поручио је ирански врховни вођа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи