Јулија Скрипаљ: Надам се да ћу се вратити кући

Ћерка двоструког шпијуна Сергеја Скрипаља, Јулија Скрипаљ, која је преживела напад нервним агенсом за који Велика Британија оптужује Русију, што Москва категорички одбацује, упркос свему нада се да ће се једног дана вратити кући – у Русију.

"Док покушавам да се носим са разочаравајућим променама са којима се суочавам и физички и емотивно, живим дан за дан, желим да помогнем у нези мог оца док се он у потпуности не опорави. Дугорочније – надам се да ћу се вратити у моју земљу", поручила је Јулија Скрипаљ у писаном саопштењу на енглеском за британску агенцију Ројтерс.

Јулија и њен отац Сергеј пронађени су у несвесном стању 4. марта на клупици у британском граду Солзберију, након чега су хоспитализовани.

Скрипаљева је била у коми 20 дана, а из локалне болнице у Солзберију је пуштена пет недеља након тровања и од тада није имала контакт са медијима.

У контакт са британском агенцијом ступила је путем полиције, а говорила је и у краћем видео запису са тајне локације у Лондону, под заштитим државе Велике Британије.

"Пробудила сам се уз вести да смо обоје отровани. Чињеница да је за ово био коришћен нервни агенс је шокантна. Мој живот је окренут наопачке", рекла је Јулија у првом медијском обраћању након тровања.

Говорила је на руском језику, а за писану верзију коју је доставила, рекла је да је написала себи и на руском и на енглеском језику.

Руски амбасадор у Лондону, Александар Јаковенко, у више наврата је захтевао да види Јулију која је рођена у Русији и њен је држављанин.

"Захвална сам на понудама за помоћ од руске амбасаде, али тренутно не желим да искористим њихове услуге", рекла је Јулија.

Након што је кратко говорила пред камером, одбила је да одговара на даља питања.

Носила је светлоплаву летњу хаљину, а на врату јој је био видљив ожиљак.

"Желим да поновим оно што сам већ поменула у саопштењу, а то је да за мене не говори нико, као ни за мог оца, осим нас самих", рекла је Јулија.

Сергеј Скрипаљ је из болнице пуштен 18. маја и више није у критичном стању, саопштила је болница.

"Не желим да описујем детаље, али болничко лечење је било дугачко, болно и депресивно", рекла је Јулија на руском језику и додала да је веома захвална особљу болнице у Солзберију као и људима који су им помогли тог дана када су отровани.

Након тровања су уследиле оптужбе које су Велика Британија и Русија међусобно упутиле једна другој, а након тога и међусобна протеривања дипломата из Британије и њених држава савезница са једне, и из Русије са друге стране.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков је, наводи британска агенција, рекао да мисли да Јулија Скрипаљ говори под принудом.

"Нисмо је ни видели ни чули", рекао је Песков, упитан да прокоментарише ову причу.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара