Шта се то дешава у Риму што је узнемирило Брисел?

Матео Салвини, један од лидера новоформиране популистичко-десничарске владајуће коалиције у Италији, која је за премијера предложила мало познатог професора приватног права Ђузепа Контеа, човека коме је иначе по сопственој тврдњи "срце традиционално куцало за левицу", изјавио је да су "Италијани на првом месту".

Овај слоган се налазио и на предизборним материјалима Салвинијеве Лиге, некада Северне лиге која је име променила како би се приближила ширем бирачком телу.

Избор слогана не поклапа се случајно с "Америка на првом месту" из предизборне кампање актуелног председника САД Доналда Трампа, пошто је његов некадашњи стратег Стив Бенон, за које се верује да је Трампа и "увео" у Белу кућу, сада близак Салвинију.

Бенон је међу првима на дан италијанских избора одржаних 4. марта, оцењујући их "кључним за глобални популистички покрет", током посете Апенинском полуострву у интервјуу за Коријере дела сера промовисао идеју "фантастичне" коалиције Лиге и Покрета пет звездица која би "Брисел убола право у срце".

Неких 80 дана касније, ова коалиција је стварност и за идеје њених челника, пре свега амбициозног 32-годишњег политичког вође Покрета Луиђија ди Маја, али и 13 година старијег Салвинија – оличене у најавама изласка Италије из еврозоне, али и укидања санкција Русији – треба видети да ли ће бити само празне приче или истински кошмар Брисела.

Када неко ко прети одустајањем од евра освоји највећи број гласова у трећој по величини привреди у Европи, као што је то било у случају Ди Мајовог покрета, природно је да ће забринути европске лидере. Они су са могућношћу формирања евроскептичне владе, евентуално спремне и на "Италиегзит", бавили чак и на Самиту ЕУ – Западни Балкан одржаном прошле седмице у Софији.

Иако је у првобитном нацрту програма нове италијанске владе било позива на изналажење начина да се земљама чланицама еврозоне дозволи излазак из ње, ове речи су избачене из завршног текста, што ипак није у потпуности одагнало страховања у Европи.

"Иако су ублажили антиевро реторику, поменули су планове који Италију доводе у линију судара са Бриселом", каже Лоренцо Кодоњо, бивши званичник италијанског Министарства финансија.

Кодоњо сада води консултантску фирму "ЛЦ Макро адвајзерс" и каже да да је остао "без речи када је чуо предлог програма Ди Маја и Салвинија.

"Играње ватром"

АП наводи да би спровођење тог програма, који између осталог укључује увођење минималних месечних примања од 780 евра и укидање тешко усаглашених пензионих реформи које је усвојио претходни сазив парламента, према аналитичарима коштало 170 милијарди евра или десет одсто италијанског БДП-а. То би јавни дуг Италије, други у Европи после грчког, дигло на 2,1 билион (2.100 милијарди) евра или 132 одсто БДП-а, у поређењу са дугом САД који је око 105 одсто БДП-а или немачким од 68 одсто БДП-а.

Манфред Вебер, посланик немачке Хришћанскосоцијалне уније – сестринске странке демохришћана канцеларке Ангеле Меркел, који је шеф посланичке групе Европске народне партије у Европском парламенту, коментарисао је могућност да италијански коалициони партнери прекину разговоре с осталим земљама о евру и правилима која се на њега односе.

АП преноси да је Вебер за немачке медије то назвао "играњем ватром, зато што је Италија високо задужена".

"Ирационални или популистички акти могли би да изазову нову кризу еврозоне", оценио је овај немачки политичар.

Салвини је одбацио ову забринутост.

"Они немају због чега да брину. Влада коју желимо да формирамо планира раст Италије и отварање радних места, да доводимо компаније у Италију да инвестирају, да учинимо да послови буду стабилнији", казао је Салвини.

План отварања према Русији

Иако су и Покрет пет звездица и Лига антисистемски оријентисани, оно што Салвинијеву странку истиче су борба против илегалних миграната и већа наклоност према Русији. У нацрту програма владе тако се нашао план протеривања стотина хиљада миграната, а у параграфу 9, у делу који се тиче будуће спољне политике Италије, стоји план отварања према Русији које би се манифестовало "тренутним укидањем санкција" које је Италија заједно с осталим чланицама ЕУ увела 2014. године.

Главни аргумет Салвинија јесте да Италија овим санкцијама и оним узвратним које је Европи увела Москва много губи, а мало добија. Чак је и угледни привредни лист Ил соле 24 оре прошле недеље објавио текст у којем се подсећа да је Италија у Русију прошле године извезла робу у вредности од осам милијарди евра, што је за око три милијарде евра мање него 2013, годину дана пре увођења санкција.

Ово је аргумент који наглашавају и званичници странке Форца Италија некадашњег италијанског премијера Силвија Берлусконија, оданог пријатеља председника Русије Владимира Путина. Берлусконијева странка десног центра је заједно са још две мање ултрадесничарске партије била у изборној коалицији са Салвинијем и збирно су освојили највише гласова, али се формирање владе са Покретом пет звездица отегло јер Ди Мајо није желео у власт са Берлусконијем, који ће сада само подржавати владу у парламенту.

Тако је и одлучено да функцију новог премијера, где је Берлускони видео своје пулене, треба да обавља личност са стране, па је одабран Конте, човек са југа Италије близак Ди Мајовом покрету.

Конте је представљен као 54-годишњи академски стручњак са међународним искуством, који је студирао или се бавио истраживањем на Јејлу, Кембриџу и Сорбони, предавао на јавним, приватним и католичким универзитетима у Италији, а у његовој биографији пише и да се "усавршавао" на Њујоршком универзитету и Интернационалном културном институту у Бечу.

Међутим, Коријере дела сера пише да је бечки институт заправо школа језика, а да је дописник Њујорк тајмса из Италије Џејсон Хоровиц ступио у контакт са Њујоршким универзитетом чија портпаролка му је у вези са Ђузепом Контеом навела да "особе тог имена нема у подацима било студената било професора".

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи