Зариф: Коментари Помпеа базирани на старим илузијама

Ирански министар спољних послова Мухамед Џавад Зариф је за коментаре америчког државног секретара Мајка Помпеа о Ирану рекао да су засновани на "неистинитим и на старим илузијама".

Џавад Зариф је навео да је Вашингтон постао "талац корумпираних група за притисак".

Помпео је поновио старе оптужбе против Техерана, "само у оштријем и непристојнијем тону", казао је Зариф.

"Помпео и други амерички званичници су заробљени у старим илузијама... Они су таоци корумпираних група за притисак", навео је Зариф у интервјуу емитованом на државној телевизији, преноси Ројтерс.

Администрација америчког председника Доналда Трампа повећава притисак на Иран новим санкцијама, које је увела петорици Иранаца због подршке шиитским побуњеницима у Јемену. 

Америчко Министарство финансија саопштило је да ће петорица Иранаца бити стављена на "црну листу" због, како тврди, пружања стручне помоћи хутским побуњеницима, која им је омогућила да лансирају ракете у суседну Саудијску Арабију.

Сва петорица су или припадници Иранске револуционарне гарде, или су повезани с њом, наводи АП. 

Њима се санкцијама замрзава било каква имовина, коју би могли да имају под јурисдикцијом САД, а Американцима забрањује да врше било какве трансакције с њима.

Амерички државни секретар Мајк Помпео у понедељак је рекао да ће САД појачати напоре против подршке Ирана групама као што су Хути, либански Хезболах, палестински покрет Хамас, као и сиријска влада, након што је амерички председник Доналд Трамп одлучио да повуче САД из нуклеарног споразума са Ираном. 

Помпео је раније запретио Ирану "најснажнијим санкцијама у историји" уколико не дође до промене курса владе у Техерану, али је и додао да је Вашингтон спреман да укине све санкције и успостави пуне дипломатске и трговинске односе ако Иран направи "велике промене".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво