Италија чека премијера, Брисел страхује

Европа са стрепњом очекује да се италијански председник Серђо Матарела изјасни о предлогу да Ђузепе Конте буде на челу нове владе коју ће сачињавати Лига и Покрет Пет звезда. У Бриселу страхују да би нова влада, која се одриче мера штедње, залаже за раст привреде и обнављање економских веза с Русијом, могла да уздрма Европску унију.

После три нокдауна у виду Брегзита, пораста деснице и Трампове политике Америка на првом месту, Европи као да прети нокаут од политике Италија на првом месту.

Званичници из земаља ЕУ свакодневно поручују тој земљи да се не понаша као усамљени јахач и да у Европи није пожељно ићи сам. Лидер Лиге каже да нико нема разлога за страх.

"Поштоваћемо све и сваког, али ставићемо Италију у центар. Италијани на првом месту! Поштоваћемо и бирократију и правила, али ћемо омогућити да земља расте", поручује лидер Лиге Матео Салвини.

Претње одустајањем од евра у трећој привреди еврозоне разлог су за забринутост Брисела, иако је у програму нове владе ублажена антиевро реторика.

Посебно их мучи обећање владе да ће за најсиромашније увести минимална месечна примања од 780 евра и укинути с муком усвојене пензионе реформе, што би додатно дигло велики јавни дуг.

"Постојао је ризик од популизма усмереног против Европе, али по првим најавама програма, неке важне претње за тржишта су уклоњене", објашњава финансијски аналитичар Гвидо Ђанакари.

Економски експерт Карстен Брзески указује да финансијска тржишта рачунају на неколико сценарија, а да би, према најекстремнијем, Италија створила нову кризу у еврозони.

"Али мислим да је то мало вероватно. Са супротне стране би био један прагматичнији приступ по којем би нова италијанска влада брзо научила да не може да обећава све оно што је говорила током предизборне кампање", додаје Брзески.

У будућој спољној политици владе је и веће отварање према Русији и укидање санкција тој земљи, али и план за протеривање стотина хиљада илегалних имиграната.

"Мигрантима, такорећи, не може бити горе него што им је сада. Али, нажалост, научили смо да увек може горе! Са онима који мигранте сматрају проблемом, опасношћу и претњом тешко је сести за сто и разговарати", указује Андреа Коста из Удружења за помоћ мигрантима.

Грађани али и стручна јавност Италије желе да дају шансу нечем новом.

"Ово би могао да буде добар компромис. Важно је да кренемо напред јер ми, Италијани, донекле смо уморни од политичара који само мисле на своје интересе", каже бизнисмен Франческо Конти.

"Било би примерено да оставе нашу демократију на миру. Ова влада ће представљати гласове грађана, свиђало се то Европи или не", истиче Ђузепе ди Таранто са Универзитета Луис.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара