Помпео: Дванаест захтева Ирану или следе најснажније санкције

Државни секретар САД Мајк Помпео запретио је Ирану "најснажнијим санкцијама у историји" уколико не дође до промене курса владе у Техерану, али је додао да је Вашингтон спреман да укине све санкције и успостави пуне дипломатске и трговинске односе ако Иран направи "велике промене", јавља АП.

Мајк Помпео је то рекао приликом излагања стратегије администрације председника Доналда Трампа на ограничавању нуклеарног програма Ирана и противљењу другим аспектима понашања Техерана у региону, након Трамповог повлачења и нуклеарног споразума са Ираном потписаног 2015. године.

Наводи се да је Помпео изнео листу од 12 захтева Ирану, међу којима су, према оцени АП, многе које Техеран тешко да ће размотрити.

Помпео је навео да Иран мора да "престане са обогаћивањем" уранијума, дозволи "неусловљени приступ свим (нуклеарним) локацијама широм земље" пошто споразум није предвиђао инспекцију војних локација, осим под специфичним околностима.

У вези са тим, Помпео је рекао да Иран мора да објави све претходне покушаје стварања нуклеарног оружја, што је за Међународну агенцију за атомску енергију под окриљем УН био затворен случај.

Помпео је, такође, изнео захтев Ирану да обустави читав низ активности широм Блиског истока, које већ дуже време изазивају бес САД и савезника. Затражио је и да Иран престане са подршком шиитским побуњеницима Хутима у Јемену, "повуче све снаге" из Сирије и не подржава више свог савезника Хезболах, као и да Техеран престане да прети Израелу.

Међу захтевима је и тај да Иран мора такође да "ослободи све држављане САД" који су нестали у Ирану или их власти у Техерану држе под "лажним оптужбама".

Помпео је тај споразум назвао "губитничким" и навео да је он имао огромне реперкусије широм Блиског истока.

Шеф Стејт департмента је у говору који је одржао у конзервативној Фондацији "Херитиџ" рекао да је Иран "наставио марш широм Блиског истока" од 2015. године и додао да се администрација бившег америчког председника Барака Обаме "кладила" на то да ће Иран престати са нечасним акцијама и придржавати се глобалних норми.

Помпео је изнео тврдњу да се Трамп повукао из споразума који није успео да Американцима гарантује безбедност од ризика које носи Иран. Према оцени Помпеа, тај споразум је "свет довео у ризичну ситуацију због фаталних пропуста које је имао".

Ово је први Помпеов велики политички говор од преузимања функције шефа америчке дипломатије.

АП је раније објавио да нови Трампов план стиже у време када су европске земље, потписнице споразума са Ираном, бесне због Трампове једностране одлуке да се повуче из тог споразума. 

Европске земље обећавају да ће заштитити своја предузећа од поново уведених америчких санкција, а показале су мало интересовања да пожуре да помогну Вашингтону да постигне нов договор с Ираном.

Шеф одсека за планирање политике Стејт департмента Брајан Хук, међутим, сматра да се САД и Европа више слажу него што се не слажу. 

Хук је рекао да САД виде прилику да прошире сарадњу са земљама које деле америчке бриге о понашању Ирана.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво