ОЕБС о безбедности у региону

У Хелсинкију се завршава састанак министарског Савета Организације за европску безбедност и сарадњу. Русија за самит о новом безбедносном пакту у Европи. САД: Руски предлог представља слабљење НАТО-а.

Русија жели да се организује самит на коме би се размотрио нови пакт о европској безбедности како би се утврдила "правила игре" у Европи, суоченој са кризом поверења, рекао је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров на радном доручку шефова дипломатија чланица ОЕБС-а у Хелсинкију.

"Нема никаквих закулисних радњи нити скривене агенде у нашој идеји о пакту о европској безбедности", рекао је Лавров.

У излагању, које је објавила руска делегација, наводи се да Русија жели да се постигне договор о "јасним правилима игре како би се корак по корак упоставило поврење" у Европи. Лавров је оценио да је криза поверења у Европи у основи свих проблема.

Нови пакт би, према његовим речима, водио томе да се "неке земље које сматрају да имају ексклузивно право за очување мира и безбедности у евроатлантској зони, одрекну претензија".

Шеф руске дипломатије је оценио да све земље и међународне организације у Европи треба да приступе том пакту.

САД и више европских земаља сматрају да би одржавање самита о реорганизацији европске безбедности било преурањено.

САД: Слабљење НАТО-а

Заменик помоћника државног секретара САД Метју Брајза рекао је јуче да је руски предлог за нови безбедносни споразум у Европи сувишан и да представља покушај да се ослаби НАТО.

Брајза је рекао да САД желе да укључе Русију у разматрање безбедности у Европи, али да то може да се учини у оквиру већ постојећих институција.

Шефови дипломатије неколико бивших совјетких република - Јерменије, Белорусије, Казахстана, Киргизије, Таџикистана и Узбекистана, подржали су данас у заједничком саопштењу идеју Русије.

У Хелсинкију се данас завршава годишњи састанак министара спољних послова чланица ОЕБС-а.

Односи Русије и Запада

Првог дана састанка у Хелсинкију, највише се разговарало о односима Русије и Запада после сукоба у Грузији и предлогу Москве о новом безбедносном систему у Европи.

Осим што сматра НАТО за заостатак из доба хладног рата, Кремљ оптужује Вашингтон да користи ширење тог војног савеза да би окружио Русију наоружањем и исцртао линије поделе у Европи.

То се посебно односи на планове Алијансе да прими у чланство бивше совјетске републике Грузију и Украјину и намеру Америке да размести антиракетни штит у близини руских граница.

"Министар Лавров је појаснио основну структуру и идеје које је председник Медведев предложио раније у Берлину и Евијану. Али све је још у раној фази. Још нема конкретног предлога на столу. Ипак, био је ово добар први корак, добра прва расправа", рекао је Александар Стуб, шеф финске дипломатије.

Почетком октобра ове године, на конференцији о светској политици у француском граду Евијану, руски председник је предложио нови безбедносни пакт који ће забранити коришћење силе или претње силом, и јасно ставити до знања да ниједна земља, укључујући и Русију, не може да има монопол у осигуравању безбедности на континенту.

Медведев је рекао да су САД пропустиле историјску шансу за ново партнерство после напада 11. септембра, када је Русија понудила помоћ Вашингтону у борби против тероризма.

Руски лидер је оценио да су америчка инвазија на Ирак и планови Вашингтона да поставе делове антиракетног одбрамбеног штита у источној Европи, чему се Москва оштро противи, онемогућили то партнерство.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво