Избори у Венецуели, САД и ЕУ поручују да неће признати резултате

У Венецуели, погођеној тешком економском кризом, одржавају се председнички избори. Очекује се победа актуелног шефа државе, левичара Николаса Мадура. Главна опозициона коалиција бојкотује изборе, јер их сматра намештеним. Сједињене Државе, Европска унија и више латиноамеричких земаља поручују да неће признати резултате избора јер, како оцењују, нису фер и транспарентни.

Некада једна од најбогатијих јужноамеричких држава – данас на ивици банкрота, Венецуела бира новог председника. Због најављених протеста опозиције, биралишта обезбеђује 300.000 полицајаца и војника.

"Наш народ воли да гласа. Уверен сам да ће већина игнорисати позив опозиције на бојкот избора", кажу у Каракасу.

Поједини кажу и да не желе да слушају "наређења империјалиста из Европе и Северне Америке". "Само желимо да у земљи завлада мир и да се очува садашњи систем", поручују они.

Упркос притисцима споља и изнутра да одустане од кандидатуре, 55-годишњи председник Венецуеле Николас Мадуро, некадашњи возач аутобуса, који себе назива политичким сином покојног председника Уга Чавеса, фаворит је за нови шестогодишњи мандат.

"Администрација Доналда Трампа водила је против нас ужасну кампању, покушавајући да спречи изборе у Венецуели, али у томе нису успели. Рекао сам да ће људи гласати и ако буде кише, олује и грмљавине. Учинићемо све да воља нашег народа буде поштована овде и у свету", поручио је Мадуро.

Већина опозиције бојкотује изборе, па је једини озбиљнији ривал Мадура Енри Фалкон, гувернер у време председника Чавеса.

Због кризе и неизвесности у земљи, Венецуелу је у последње време напустило близу милион и по људи.

"Сви ови људи желе да побегну у Колумбију, Еквадор или Чиле, да би нашли посао и послали нешто новца својим породицама. У Венецуели ништа не може да се заради, јер је свуда корупција", кажу грађани.

Од доласка на власт 2013, Мадуро се бори са све дубљом економском кризом, изазваном падом цена нафте. Стопа сиромаштва је око 80 посто, а у неким деловима земље две трећине деце је неухрањено.

Због хиперинфлације су потребни џакови новца за најосновније намирнице. Уочи избора, Вашингтон је појачао притисак на председника Мадура, оптужујући га да профитира од илегалних пошиљки наркотика и запретио Венецуели додатним санкцијама.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво