Трамп: Заштитићемо Кима ако пристане на денуклеаризацију

Амерички председник Доналд Трамп наводи да ће севернокорејски лидер Ким Џонг Ун бити заштићен, уколико пристане на денуклеаризацију своје земље.

"Добиће заштиту, која ће бити веома снажна", рекао је Доналд Трамп.

Истовремено је потврдио да се планови за самит с Ким Џонг Уном настављају, упркос претњама Северне Кореје да ће одустати од самита, преноси АП.

Додао је да се ништа није променило од како су севернокорејски званичници упозорили да ће можда отказати самит због инсистирања САД на денуклеаризацији Корејског полуострва.

Трамп је рекао да севернокорејски званичници разговарају о логистичким детаљима састанка између два лидера "као да се ништа није догодио".

Према његовим речима, Ким мора да покаже вољу да се постигне договор.

"Можда не жели то да уради", додао је амерички председник.

Северна Кореја тврди да јој је нуклеарно оружје потребно како би сачувала безбедност, и изразила је забринутост због одустајања од свог нуклеарног програма.

Пјонгјанг подсећа на пример бившег либијског лидера Моамера Гадафија, који се одрекао нуклеарног програма 2000-их.

Трампов саветник за националну безбедност Џон Болтон наговестио је у својим коментарима у недељу "либијски модел", због чега је Северна Кореја запретила да ће одустати од самита, подсећа Ројтерс.

Амерички председник је, међутим, рекао да не тежи такозваном "либијском моделу" како би наговорио Северну Кореју на денуклеаризацију.

Додао је да ће договор којем тежи заштити Кима, пренео је Ројтерс.

"Он ће бити тамо, он ће водити своју земљу, његова земља ће бити веома богата. Либијски модел је много другачији модел. Уништили смо ту земљу", рекао је Трамп новинарима током заједничког фотографисања са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом.

Бела кућа претходно је саопштила да САД настављају даље са плановима за самит између америчког председника и севернокорејског лидера, који би требало да се одржи 12. јуна у Сингапуру.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво