Тора положио заклетву за председника Каталоније

Каталонски сепaратиста Ким Тора положио је заклетву као нови лидер шпанске покрајине Каталоније. Функцију је формално преузео у Барселони, а изабран је у каталонском парламенту у понедељак, пренео је АП.

Шпанска влада, која обично шаље своје представнике на регионалне церемоније, то данас није учинила јер су каталонске власти покушале да диктирају ко од владиних званичника може да буде присутан, што је Мадрид одбио.

Мала каталонска сепаратистичка партија ЦУП уздржала се у понедељак од гласања, чиме је био отвoрен пут да каталонски парламент у другом и последњем покушају за новог лидера изабере сепаратистичког кандидата Кима Тору и формира нову владу.

Киму Тори, који је близак сарадник бившег каталонског лидера Карлеса Пуђдамона, недостајала су прошле суботе два гласа како би остварио потребну апсолутну већину да постане лидер.

Гласање је поновљено, али је била довољна и обична већина гласова, чиме је окончана вишемесечна политичка парализа у Каталонији, навео је Ројтерс.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара