Туск: Хвала Трампу, ослободио је Европу свих илузија

Председник Европског савета Доналд Туск рекао је да је амерички председник Доналд Трамп "ослободио Европу свих илузија" у вези са трговинским спором и повлачењем из нуклеарног споразума са Ираном. Очекује да ће Самит у Софији као резултат донети приближавање "пријатеља са Западног Балкана" Европској унији.

Доналд Туск је оценио да ЕУ мора да буде уједињена како би се суочила са новим феноменом – "хировитим самопоуздањем америчке администрације", преноси Ројтерс.

"Посматрајући последње одлуке председника Трампа, неко би чак могао да помисли да вам са таквим пријатељем не требају непријатељи. Искрено говорећи, Европа би требало да буде захвална председнику Трампу јер смо се, захваљујући њему, ослободили свих илузија", рекао је Туск.

Према његовим речима, Трамп је помогао Европљанима да схвате да, "ако вам треба рука која помаже, наћи ћете је на крају ваше руке".

"Самит прилика за приближавање пријатеља са Западног Балкана ЕУ"

Говорећи о сутрашњем Самиту лидера ЕУ и Западног Балкана у Софији, председник Европског савета је рекао да ће то бити прилика да и ЕУ и регион потврде да европска перспектива остаје геостратешки избор Западног Балкана.

"Сутра ћемо се састати колективно са нашим партнерима са Западног Балкана први пут у последњих 15 година. То ће бити прилика за обе стране да потврде како европска перспектива остаје геостратешки избор Западног Балкана", рекао је Туск.

Осим тог, како је навео, дугорочног погледа, ЕУ жели да покаже да сада и она брине о социјално-економском развоју региона.

"Инвестиције у инфраструктуру и везе међу људима са и унутар Западног Балкана су у најбољем интересу и ЕУ и то ће бити циљ нашег самита", поручио је Туск.

Председник Европског савета је рекао да очекује да ће Самит у Софији као резултат донети приближавање "пријатеља са Западног Балкана" Европској унији.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво