Руски новинар ухапшен у Кијеву, Москва упутила протестну ноту

Руски новинар и руководилац портала "РИА Новости" Украјина Кирил Вишински, ког украјинске власти сумњиче за државну издају, ухапшен је у Кијеву. Москва упутила протестну ноту Украјини.

Вишински је ухапшен јуче испред свог стана. Истовремено су припадници Службе безбедности Украјине извршили претрес просторија РИА Новости Украјина.

Претресени су и станови новинарке МИА "Русија севодња" Људмиле Лисенка и шефа представништва агенције у Украјини Андреја Бородина.

Према информацијама адвоката Вишинског, руски новинар је пребачен из Кијева у Херсон, где се налазе канцеларије украјинског тужилаштва.

Супруга руског новинара тврди да њен муж има озбиљне здравствене проблеме и да мора да узима лекове. 

Служба безбедности Украјине сумњичи новинара за државну издају. Максимална казна за то кривично дело према украјинском закону износи 15 година затвора.

Служба безбедности тврди да се Вишински бавио "субверзивним акцијама на Криму" и да је "подржавао Доњецку Народну Републику и Луганску Народну Републику". 

Агенција МИА "Русија севодња" на друштвеним мрежама покреће хаштаг #ThruthNotTreason као знак подршке Вишинском, навео је Спутњик.

Протестна нота Москве

Руско Министарство спољних послова упутило је протестну ноту Украјини због ситуације са новинарима, изјавио је заменик министра Григориј Карасин.

"Мислим да су упућене две протестне ноте. Ноте изражавају поштену количину забринутости", рекао је Карасин, преноси Тас.

Истовремено, акције усмерене против руских новинара осудила је и званична Москва, а портпарол председништва Дмитриј Песков изјавио је да рад украјинских медија у Русији неће бити доведен у питање.

"Русија ће свакако предузети хитне реципрочне мере", рекао је Песков на конференцији за новинаре.

Поводом хапшења новинара, портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова је изјавила да је понашање званичног Кијева у овој или сличној ситуацији недопустиво.

"Руска страна ће урадити све како би руски грађанин био ослобођен и да се према другим представницима медија, били то руски грађани или руски медији, такве акције више не спроводе", указала је Захарова.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво