Напетост у Израелу не јењава, има ли краја насиљу?

Старији мушкарац погинуо је недалеко од границе са Газом након погреба људи који су убијени јуче, док је на протестима у Витлејему повређено тринаесторо људи гуменим мецима, јавља извештач РТС-а из Јерусалима.

Дан жалости за настрадалима у Гази затворио је дућане у Јерусалиму и испразнио иначе крцате улице. Само она деца која су имала пријемни испит су отишла у школу и то на један сат.

Полиција и војска распоређене у граду и по његовим ободима, биле су спремне да се обрачунају са евентуалним протестима током Накбе, дана који Палестинци обележавају као сећање на прогон из Израела 1948. Нису, међутим, чекали без разлога.

Почетак сукоба означило је неколико запаљених гума гурнутих низ улицу према Израелцима.

Оно од чега се страховало ипак се догодило у Израелу – опет је дошло до сукоба између полиције и демонстраната у Каландији. Око 12.30 сати, тридесетак младића је почело камењем да гађа полицију, а они су узвратили шок-бомбама.

Махом палестински тинејџери наишли су на снажну реакцију Израелаца. То је будућа генерација која неће дуго трпети овакво понашање Израела, каже Надер Саламеј, високи функционер Фатаха у Јерусалиму и београдски студент.

"Израелци чим овако иду у бесмислено убијање невиних људи, то значи да наши људи морају да буду против тог насиља", објашњава Надер Саламеј.

Мики Росенфелд, одликовани официр специјалне полиције не верује да је реч о спонтаним протестима. 

"Хамас у Појасу Газе шаље хиљаде људи на границу како би били убијени, то је врло просто. Нажалост, резултати су трагични", сматра Мики Росенфелд из Специјалне полиције. 

На питање да ли је ИДФ могао да употреби мање силе, каже да није њихов представник за медије, али има свој став.

"Када говоримо о терористима, на вашој огради, када покушавају да пробију границу, неки су наоружани и имају експлозивне направе или Молотовљеве коктеле. Тако покушавају да униште инфраструктуру Израела, ми морамо да циљамо на главне покретаче, главне осумњичене и када су животно угрожене, наше јединице ће једнако одговорити на претње пред којима се нађу", објашњава Росенфелд.

Претња да Газа, Западна Обала и јеврејски део Израела остану главне вести и у наредним данима није без основа, јер су најављени нови и још снажнији протести.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи