Путин отворио Кримски мост

Председник Русије Владимир Путин је возећи камион "камаз" на симболичан начин отворио мост који повезује Крим и континентални део земље.

Путину је требало 16 минута да пређе мост чији су трошкови градње процењени на око 300 милијарди рубаља.

"Десет хиљада људи радило је на овом градилишту, а у једном тренутку и 15.000. Скоро 220 компанија је радило на пројекту. Заправо, цела земља је учествовала. Резултат је предиван. Он чини Крим и Севастопољ јачима и зближава нас", рекао је Путин поздрављајући присутне.

Руски председник био је на челу колоне у возилу "камаз", а пратило га је неколико десетина камиона за превоз смећа, бетонски миксери, камионске дизалице, пише Известија

Мост, званично најдужи у Европи, биће сутра отворен за саобраћај. Планирано је да железнички саобраћај буде покренут 2019.

Кримски мост, познат и као Мост преко Керчког пролаза, друмско-железнички спаја град Керч и Кримско полуострво са континенталним делом земље (Темрјучки рејон Краснодарске покрајине). Део моста пролази преко острва Тузле и Тузланске косе.

Градња моста започета је у априлу 2015. Сам мост и прилазни путеви ка њему део су руског ауто-пута А-290 Керч–Новоросијск, односно Р-260 "Таврида" Керч–Симферопољ–Севастопољ.

Мост има лучну конструкцију са распоном сваког појединачног лука од 227 метара. Укупна дужина моста је 18,1 километар, максимална висина конструкције је 80 метара, а висина саобраћајних трака у односу на ниво мора је максимално 35 метара.

Критике Запада 

Церемонија отварања Кримског моста, изазвала је критике Запада.

Према тврдњама портпарола Европске службе за спољне послова, мост представља "још једно кршење суверенитета и територијалног интегритета Украјине", преноси Ројтерс.

"Европска унија наставља да осуђује нелегалну анексију Крима и Севастопоља, коју је починила Русија, и неће признати ово кршење међународног права", наведено је у саопштењу.

Критикама се придружио и портпарол француског Министарства спољних послова, који је рекао да Француска осуђује изградњу Кримског моста, "који ускраћује Украјини пун приступ и коришћење њених међународно признатих територијалних вода".

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи