Ко је Моктад ел Садр, победник ирачких избора?

На основу 91 одсто пребројаних гласова, алијанса шиитског свештеника Моктада ел Садра вероватни је победник парламентарних избора у Ираку. Ови резултати избора могли би да закомпликују стратегију САД у тој земљи.

Моктад ел Садр је био лидер милиције Махди војска која се борила против америчких војника у Ираку од 2003. године и свргавања Садама Хусеина, и која је била умешана у злочине против цивила, пише Њујорк тајмс.

Џорџ Буш је Ел Садра назвао тада непријатељем и чак је накратко разматрао идеју да га америчка војска зароби или убије. "Не смемо да дозволимо да један човек мења курс ове земље", рекао је тада Буш.

Када су се америчке снаге повукле из Ирака 2011. године, Ел Садр је наставио да критикује САД, али и Иран. Његови борци су одиграли значајну улогу током сукоба са Исламском државом, а многи од њих су постали и део ирачке регуларне војске.

Победа његове коалиције могла би, међутим, да закомпликује америчку стратегију у Ираку. Американци обучавају ирачку војску, деле обавештајне податке и планирају заједничке мисије са бившим милицијама, како би спречили повратак Исламске државе.

Ел Садр се, с друге стране, противио ваздушним ударима САД у Ираку током борбе против Исламске државе, мада, како Њујорк тајмс истиче, није коментарисао останак Американаца на ирачком тлу.

Он је временом мењао свој имиџ и сада се представља као борац против корупције.

У суботу су одржани парламентарни избори, први након што је Ирак прогласио победу над такозваном Исламском државом и четврти од 2003. године.

Још од пада режима Садама Хусеина, три етничке заједнице – већински шиити, сунити и Курди сукобљавају се око начина функционисања државе.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво