Ко је Моктад ел Садр, победник ирачких избора?

На основу 91 одсто пребројаних гласова, алијанса шиитског свештеника Моктада ел Садра вероватни је победник парламентарних избора у Ираку. Ови резултати избора могли би да закомпликују стратегију САД у тој земљи.

Моктад ел Садр је био лидер милиције Махди војска која се борила против америчких војника у Ираку од 2003. године и свргавања Садама Хусеина, и која је била умешана у злочине против цивила, пише Њујорк тајмс.

Џорџ Буш је Ел Садра назвао тада непријатељем и чак је накратко разматрао идеју да га америчка војска зароби или убије. "Не смемо да дозволимо да један човек мења курс ове земље", рекао је тада Буш.

Када су се америчке снаге повукле из Ирака 2011. године, Ел Садр је наставио да критикује САД, али и Иран. Његови борци су одиграли значајну улогу током сукоба са Исламском државом, а многи од њих су постали и део ирачке регуларне војске.

Победа његове коалиције могла би, међутим, да закомпликује америчку стратегију у Ираку. Американци обучавају ирачку војску, деле обавештајне податке и планирају заједничке мисије са бившим милицијама, како би спречили повратак Исламске државе.

Ел Садр се, с друге стране, противио ваздушним ударима САД у Ираку током борбе против Исламске државе, мада, како Њујорк тајмс истиче, није коментарисао останак Американаца на ирачком тлу.

Он је временом мењао свој имиџ и сада се представља као борац против корупције.

У суботу су одржани парламентарни избори, први након што је Ирак прогласио победу над такозваном Исламском државом и четврти од 2003. године.

Још од пада режима Садама Хусеина, три етничке заједнице – већински шиити, сунити и Курди сукобљавају се око начина функционисања државе.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(уторак, 15. мај 2018, 17:19) - anonymous [нерегистровани]

Neko

Ko izgleda nije po volji amerima ali videcr se.

(уторак, 15. мај 2018, 14:21) - Radivoje [нерегистровани]

Samo

Kakve veze ovaj članak ima sa Iranom?

(уторак, 15. мај 2018, 12:43) - anonymous [нерегистровани]

Ко феникс из пепела

Ши(и)ти су већинска популација у Ираку, стиме би требали да имају позицију премијера. Дуго се није чуло за миктаду. САД су уништиле секуларну Бахт партију у Ираку, створили сунитски радикализам ИС да униште другу грану Бахт партије која још увек влада у Сирији. Ал Садр и нјегове наоуржане присталице (војска махдија) су се борили против САД. Биће интересантно у Ираку, посебно у погледу утицаја Ирана и коначно могуће сарадње и чак присуства Русије у тој земњи.

(уторак, 15. мај 2018, 11:32) - anonymous [нерегистровани]

Iran

Je u antifasistickom antiteroristickom savezu sa Rusijom Kinom Indijom i mnogim zemljama i narodima sveta koji neguju slobodarske tradicije i bore se protiv zla sa zapada koje izaziva sukobe sirom planete.